FIJONA POTOPIO SKANDAL S PARAMA: Le Penova i Makron favoriti na izborima za predsednika Francuske
Foto: Rojters

Afera mu došla glave

FIJONA POTOPIO SKANDAL S PARAMA: Le Penova i Makron favoriti na izborima za predsednika Francuske

Planeta -

PARIZ - Centristički nezavisni kandidat za predsednika Francuske Emanuel Makron ima najviše izgleda za pobedu u tesnoj trci na izborima na proleće, pokazuju danas objavljeni rezultati najnovije ankete, u trenutku kada je Makronov konzervativni rival Fransoa Fijon u žiži javnosti zbog skandala u vezi s prihodima njegove supruge.

Istraživanje koje je sproveo institut "Elab" za list Eko 30. i 31. januara pokazalo je da bi liderka krajnje desničarske stranke Nacionalni front Marin Ke Pen osvojila najveći broj glasova u prvom krugu, na drugom mestu bi se našao Makron, a Fijon ne bi ni ušao u drugi krug, ali bi u drugom krugu Makron potukao Le Penovu.

Rezultati pokazuju da je u porastu broj birača koji nameravaju da glas daju kako Makronu, tako i Marin le Pen, dok je broj glasača koji podršku pružaju Fijonu, konzervativnom kandidatu stranke Republikanci, koji je do prošle nedelje važio za favorita, sada u opadanju.

U prvom krugu glasanja, najviše glasova bi dobila Le Penova - od 26 do 27 odsto, što je za za tri odsto više nego u prethodnom istraživanju. Za jedan odsto je porastao i broj glasača koji nameravaju da poverenje poklone Makronu, pa sada 22-23 odsto ispitanika kaže da bi glasalo za njega, dok bi Fijon dobio od 19 do 20 odsto glasova - što je za pet ili šesto odsto manje u poređenju s rezultatima prethodne ankete.

Ovakvi rezultati znače da bi Fijon bio eliminisan iz drugog kruga glasanja, u kom će se suočiti dva kandidata koji dobiju najviše glasova u prvom krugu.

"Elab" predviđa da će Makron potući Marin le Pen u drugom krugu izbora, 7. maja, sa 65 odsto glasova, ali uzima u obzir i manje verovatan scenario: ako kojim slučajem Fijon uspe da uđe u drugi krug, i on bi pobedio Le Penovu, samo sa manjim brojem glasova - 59 odsto.

Ova anketa je sprovedena nekoliko dana pošto je satirični list Kanar anšene objavio navode da je Fijonova supruga Penelopa primala novac iz državnih fondova za nepostojeći posao, posle čega je pokrenuta zvanična istraga. Prvi krug predsedničkih izbora u Francuskoj biće održan 23. aprila, a drugi 7. maja. Evo jednog živopisnog komentara s Tvitera:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track