UKIDA SE ROMING U EVROPSKOJ UNIJI: Od 15. juna evropski putnici neće više plaćati
Foto: Shutterstock

Zbogom visoke cene

UKIDA SE ROMING U EVROPSKOJ UNIJI: Od 15. juna evropski putnici neće više plaćati

Planeta -

Evropski putnici više neće morati da plaćaju naknade za roming prilikom korišćenja mobilnih telefona na teritoriji Evropske unije, pošto je 28-člani blok danas postigao dogovor koji stupa na snagu u junu

"Ovo je bio poslednji deo slagalice. Od 15. juna, Evropljani će biti u mogućnosti da putuju po zemljama EU bez plaćanja naknade za roming", izjavio je potpredsednik Evropske komisije za jedinstveno digitalno tržište Andrus Ansip, a prenosi agencija Frans pres.

Plan o ukidanju rominga je prvobitno odložen pošto su se ljutiti telekomunikacioni operateri u najpopularnijim turističkim destinacijama, kao što su Španija i Italija, požalili da će ova odluka imati jednokratan efekat i zapretili podizanjem nacionalnih cena.

Oni tvrde da će "besplatan roming" na kraju rezultirati time da siromašniji Evropljani na jugu kontinenta plaćaju troškove bogatih turista koji telefoniraju kući ili surfuju po internetu dok su na odmoru.

Najnoviji dogovor još treba da dobije "zeleno svetlo" Evropskog parlamenta i zemalja članica, ali se očekuje da će to biti samo formalnost, prenosi AFP.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track