PUTIN STIGAO U KOMŠILUK: Susret s premijerom Mađarske
Foto: Beta Ap

Putin i mali Putin

PUTIN STIGAO U KOMŠILUK: Susret s premijerom Mađarske

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin stigao danas je u Mađarsku gde će razgovarati sa premijerom te zemlje Viktorom Orbanom.

Savetnik ruskog predsednika Jurij Ušakov izjavio je za medije danas da će Putin i Orban prvo imati razgovor oči u oči, a nakon toga će uslediti razgovori delegacija dveju država, prenosi TAS.

Putin i Orban će se zatim obratiti medijima.Uoči jednodnevne Putinove posete, šef mađarske diplomatije Peter Sijarto kazao je da sankcije EU uvedene Rusiji nisu uspele da postignu cilj i da koštaju Mađarsku oko 6,7 milijardi evra, kao i da je prethodna američka administracija vršila pritisak na Mađarsku kako bi sprečila otopljavanje odnosa sa Moskvom.

Kako se navodi, razgovori će biti fokusirani na obezbeđivanje dugoročnih zaliha prirodnog gasa Mađarskoj i dogovor o proširenju mađarske nuklearne elektrane, uz pomoć ruske pozajmice.

Kurir TV: Zašto je MIG 35 bolji od F 35?

Dve strane razgovaraće i o mogućnosti proširenja ruskog gasovoda do Mađarske, kao i o trgovini, investicionim projektima, proizvodnji vozila, energetskoj industriji.

Premijer Mađarske Viktor Orban, koga politički protivnici nazivaju "mali Putin", kritikovao je sankcije koje su EU i SAD uvele Rusiji zbog Ukrajine.Poslednji put Putin je posetio Mađarsku u februaru 2015. godine, a Orban je bio u Moskvi 2016. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track