TEREZA MEJ OTKAČILA ŠKOTSKU: Već su rekli NE svojoj nezavisnosti, to je gotova stvar
Foto: Fonet/AP

London neće ni da priča

TEREZA MEJ OTKAČILA ŠKOTSKU: Već su rekli NE svojoj nezavisnosti, to je gotova stvar

Planeta -

LONDON - Portparolka predsednice vlade Velike Britanije Tereze Mej izjavila je danas da britanska premijerka veruje da je nastojanje Škotske za nezavisnošću rešeno referendumom iz 2014, koji je ocenila kao "zakonit, pravedan i odlučan".

Mejova je više puta isticala da nema potrebe za drugim referendumom u Škotskoj iako je ova zemlja, za razliku od Engleske, glasala za ostanak u Evropskoj uniji, što je podstaklo predsednicu škotske vlade Nikolu Sterdžon da traži novo glasanje.

"Mi verujemo da je ovo pitanje rešeno 2014. Nedavne ankete ne ukazuju da je bilo velike promene u gledištima u vezi sa drugim referendumom", rekla je portparolka Mejove novinarima. Britanski ministar odbrane Majkl Felon izjavio je ranije danas da London neće podržati održavanje još jednog referenduma o otcepljenju od Velike Britanije, tokom mandata trenutnog parlamenta do 2020. godine, prenosi Rojters.

Rumunija: Narod ustao protiv korupcije

"Ne zaboravite, objasnili smo da nema potrebe za drugim referendumom", rekao je Felon u intervjuu za škotske medije i dodao da bi liderka prelazne vlade i secesionističkog pokreta Nikola Sterdžon trebalo da poštuje rezultat referenduma iz 2014. godine, u kome se 55 odsto Škota izjasnilo da želi da ostane deo Britanije.

Sterdžon je na svom Tviter nalogu napisala da bi bio "katastrofalan potez" za London da blokira drugi referendum Škotske o nezavisnosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track