UKRAJINA POSLALA TENKOVE, A EVROPA OPTUŽILA RUSIJU: Ponovo besni rat u Donjecku!
Foto: Profimedia

Nov krvavi sukob

UKRAJINA POSLALA TENKOVE, A EVROPA OPTUŽILA RUSIJU: Ponovo besni rat u Donjecku!

Planeta -

MOSKVA/KIJEV - Rat na istoku Ukrajine ponovo bukti, a iako su ukrajinski tenkovi upali u Donjeck, što im je zabranjeno sporazumom u Minsku, zvaničnici Evropske unije za sve optužuju Rusiju.

Međutim, ruski predsednik Vladimir Putin kaže da je nove sukobe isprovocirala ukrajinska strana, i to planirano.Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk pozvao je Rusiju da iskoristi svoj uticaj kako bi se zaustavio talas nasilja.

- Ponovni porast nasilja nas je opet podsetio na izazov koji predstavlja ruska agresija na istoku Ukrajine. Sukobi odmah moraju prestati. Prekid vatre se mora poštovati - kaže on.Međutim, Putin naglašava da Rusija nije uticala na sukob.

- Ukrajinci su isprovocirali sukob. Borbe su počele prošlog petka, a u nedelju su takozvani ukrajinski dobrovoljački odredi zauzeli jedno od uporišta opozicije i ušli 200 metara u teritoriju pod kontrolom ustanika. U nedelju su odatle isterani - rekao je Putin.

Ruski lider je naveo da postoji nekoliko razloga za nasilje.

- Prvi razlog je taj što je ukrajinskom rukovodstvu potreban novac, a novac se najbolje muze od EU, SAD i međunarodnih institucija, i to ako se predstavljaju kao žrtve agresije. Ukrajinska vlast traži povod da prestane s njegovom realizacijom, što može da omogući dalji razvoj konflikta. - rekao je on.Putin je izrazio nadu da će „zdrav razum prevladati u Kijevu“.

- Ukrajinsko rukovodstvo pokušava da pridobije podršku predsednika SAD Donalda Trampa jer su bili pristrasni tokom izbora u SAD. Štaviše, neki oligarsi, sigurno uz odobrenje političkog rukovodstva, finansirali su tog, ženskog kandidata, da budem precizniji - rekao je on.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova postavila je juče na Fejsbuk fotografije ukrajinskih tenkova u naselju Avdejevka, dok posmatrači OEBS stoje u blizini i na to ne reaguju.

- Neki ljudi žmure pred tenkovima - poručila je ona.Portparol komande Donjecke republike Eduard Basurin poručio je da bi OEBS morao da sprovede detaljnu istragu.

- OEBS poziva na mir, ali članovi organizacije sarađuju s neonacistima koji artiljerijom i tenkovima napadaju civile i njihove domove. Imamo utisak da čelnici OEBS samo pogoršavaju situaciju - rekao je on.

PORUKA Lider pobunjenika o vojnom savezu REFERENDUM O NATO JE PRIZNANJE DONBASAReferendum o stupanju Ukrajine u NATO značiće konačno odustajanje Kijeva od Donbasa, budući da se taj region protivi ulasku u Alijansu, rekao je lider samoproglašene Donjecke narodne republike Aleksandar Zaharčenko.

- Pokušaj održavanja referenduma o stupanju Ukrajine u NATO znači konačno odustajanje Kijeva od Donbasa. Prvo, zato što Donbas ne može da učestvuje na tom referendumu jer sada to niko fizički ne može da organizuje. Drugo, mi smo više puta govorili da je jedan od najvažnijih uslova Donbasa uspostavljanje u najmanju ruku prijateljskih i savezničkih odnosa s Rusijom, što znači protiv NATO - kaže on. Predsednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio je da namerava da održi referendum o ulasku te zemlje u NATO.

Vitalij ČurkinKIJEV ŽELI RATUkrajinske vlasti ne žele normalizaciju situacije u Donbasu, već rešenje konflikta vojnim putem - izjavio je sinoć stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin na sednici SB UN i dodao da je po podacima OEBS broj kršenja prekida vatre porastao do 10.000 za 24 časa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track