PUTIN PORUČIO MERKELOVOJ: Ukrajina vojnim putem sabotira Minski sporazum!
Foto: Reuters, AP

Razgovarali telefonom

PUTIN PORUČIO MERKELOVOJ: Ukrajina vojnim putem sabotira Minski sporazum!

Planeta -

Predsednik Rusije Vladimir Putin i nemačka kancelarka Angela Merkel razgovarali su telefonom o eskalaciji situacije u Donbasu. Lideri dve zemlje su izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog eskalacije konflikta.

"Održan je telefonski razgovor predsednika Rusije Vladimira Putina i federalne kancelarke Nemačke Angele Merkel. Razgovarano je o situaciji na jugoistoku Ukrajine koja se veoma zaoštrila poslednjih dana zbog provokatorskih akcija ukrajinske strane", piše u saopštenju Kremlja.

Navedeno je da je izražena ozbiljna zabrinutost zbog eskalacije oružanog sukoba, koji je rezultirao žrtvama i velikom štetom na civilnoj infrastrukturi i stambenim objektima u jednom broju naseljenih mesta u Donbasu.

"Putin je skrenuo pažnju Merkelovoj na podatke OEBS-a, kao i izjave zvaničnih predstavnika Kijeva koji svedoče o pokušajima ukrajinskih snaga bezbednosti da vojnim putem promene situaciju na liniji razgraničenja u svoju korist", navodi se u saopštenju Kremlja.

"Jasno se vidi želja kijevskih vlasti da prekinu realizaciju Minskog sporazuma, kao i da iskoriste „normandijski format" kako bi sakrili svoje destruktivne korake", dodali su u Kremlju.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Osim toga, ruski predsednik i nemačka kancelarka su se založili za hitno uspostavljanje režima prekida vatre.

Dogovoreni su kontakti ministara inostranih poslova i pomoćnika lidera u normadijskog formatu u bliskoj budućnosti, a zatim će uslediti razgovori o situaciji na više novou.

(Sputnjik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track