RUSI BAŠ ODREŠILI KESU: Evo koliko je koštalo angažovanje "Kuznjecova" u Siriji!
Foto: Reuters 16 Okt 2016

Od hrane, goriva, do aviopoletanja

RUSI BAŠ ODREŠILI KESU: Evo koliko je koštalo angažovanje "Kuznjecova" u Siriji!

Planeta -

MOSKVA - Dan uoči povratka jedinog ruskog nosača aviona " Admiral Kuznjecov" iz borbene misije u Siriji u matičnu luku Severomorsk u javnosti se pojavila informacija koliko je približno koštalo angažovanje nosača.

U ovoj analizi obračunati su približni troškovi putovanja, uključujući tu troškove goriva, hrane, poletanja, pa čak i pada dve letelice. Prema toj nezvaničnoj računici angažovanje nosača aviona " Admiral Kuznjecov" koštalo oko 10 milijardi rubalja što iznosi cifru od približno 170 miliona dolara.

Dimitrij Peskov portparol Kremlja izjavio je na pitanje novinara kolika je cena angažovanja nosača aviona u borbenim operacijama u Siriji, naveo je da se informacije o kampanji čuvaju negde zapečaćene u koverti sa natpisom " strogo poverljivo".

Najveža borbena vrednost Kuznjecova je avio grupa. Prema podacima Ministarstva odbrane u borbenim operacijama angažovano je bilo 12 aviona Su 33 ( Su -27K) i 24 helikoptera Ka -27. Informacije o upotrebi lovaca MiG-29K nisu poznate, ali pojedni ruski vojni analitičari navode da su angažovana ukupno 4 aviona , kao i dva jurišna helikoptera Ka-52K ( mornarička verzija kamovog borbenog helikoptera).

Komandant ruskih snaga u Siriji, general-pukovnik Andrej Kartapolov, naveo je za ruske medije da su piloti ruske pomorske avijacije tokom operacije u Siriji izvršili 420 borbenih misija sa nosača aviona, od kojih je 117 bilo noćnih letova. Troškovi za palubnu avijaciju i za svih 420 letova kreću se od 1,5 do 3,5 miliona rubalja za svaki let.

Troškovi goriva

Mediteranska kampanja Kuznjecovatokom putovanja od Severomorska do obala serije kada je pređeno 5,3 hiljade nautičkih milja ( oko 9,8 hiljada kilometara) koštala je od 1,1 do 1,5 milijardi rubalja.

(KURIR VIDEO) SUDAR TITANA: Ko je bolji - ruski Kuznjecov ili američki Nimic

Prosečna ekonomska brzina kojom se kretao Kuznjecov bila je 18 čvorova (33.3 km / h). Na brodu je bilo ukrcano 9,9 hiljada tona mazuta. Ako se uzme rosečna potrošnja goriva od oko 1,3 tone po nautičkoj miliji puta na putu od poluostrva Kola do Sirije iznosila je 6,8 hiljada tona gorica. Ista količina potrošena je i prilikom povratka.

Mediteranska ishrana

Još jedna velika stavka potrošnje na putovanju Kuznjecova bila je ishrana posade. Cena dnevnog obroka za ruskog vojnika u avio bazi Hamim iznosi 600-800 rubalja. Silan iznos odnosi se i na sihranu posade Kuznjecova, kaže izvor kompanije koja se bavi trgovinskim uslugama i ugostiteljstvom u Oružanim snagama Ruske Federacije.

Slodovanje za mornare i pilote neznatno se razlikovalo, za ishranu mornara dnevno je trošeno 800 rubalja, a za pilota 1.000 rubalja. Angažovanje Kuznjecova od 117 dana od 15. oktobra 2016 do 9. februara 2017 potrošeno je bilo 194,9 miliona rubalja na ishranu posade i pilota.

Mesečna naknada za rizik po život i zdravlje posade u miru iznosi 2 posto na platu, dok u ratnoj zoni ona se kreće oko 60 posto na mesećnu zaradu. Tako je ako se uzme minimalni novčani iznos dodatka od 3273 člana posade ( mornara sa platom od 5 hiljada rubalja) za jedan mesec potrošeno 9,8 miliona. Tokom četiri meseca kampanje izdvojeno je samo za plate 38,3 miliona rubalja za nakande, a za plate čak 65,6 miliona rubalja bez obzira na poslove posade na brodu. Ovo je samo predpostavka jer finansijska služba još nije uradila konačan završni račun.

Rezultati kampanje Kuznjecova u Siriji

Ukupni rashodi na hranu (306,4 miliona do 325,5 miliona rbl.), Gorivo 1.1 - 1,5 milijardi, hranu (1,47 milijardi rubalja), troškove izgubljenih borbenih mašina (od 4,5 milijardi na 6,7 milijardi rubalja.) i borbeni dodatak (38,3 miliona evra) čine 7,5 milijardi - 10 milijardi rubalja. Pravi troškovi kampanje mogli bi da budu i viši jer nisu saopštene sve i detaljne informacije koje se odnose na ostale brodove i podmornice iz borbene grupe Kuznjecova.

(EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja