Još dve osobe leče se od te bolesti u Kliničkom centru Crne Gore u Podgorici

PODGORICA - U Crnoj Gori jedna osoba je preminula od mišje groznice, dok su još dva lica obolela od te bolesti, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

Kako se navodi, od posledica mišje groznice preminuo je pacijent iz Kolašina (77), dok se još dve osobe leče od te bolesti u Kliničkom centru Crne Gore u Podgorici.

To su, kako je saopšteno, prvi registrovani slučajevi te bolesti od početka godine. Za preminulog i obolele je karakteristično da su boravili u brdsko-planinskim predelima severnog dela Crne Gore i da je bolest otpočela u toku prethodnih 20-ak dana.

Iz Instituta su epidemiološkim ispitivanjem saopštili su da trenutno nema novih slučajeva obolevanja na teritoriji Crne Gore, ali se to može očekivati u narednom periodu zbog porasta broja osoba izloženih virusu u prirodnim žarištima tokom toplijeg dela godine.

U Crnoj Gori se, kako je pojašnjeno, prirodna žarišta nalaze u brdsko-planinskim predelima, gde borave poljski miševi i voluharice koji, ukoliko su inficirani, luče virus. Najveći rizik od oboljenja je u severoistočnim delovima Crne Gore, na višim nadmorskim visinama.

Rizik je manji u opštinama centralnog regiona, a najmanji u primorskim delovima Crne Gore, gde se do sada ta bolest izuzetno retko javljala.

U Crnoj Gori su u prethodnih deset godina registrovane 84 oboljele osobe, od kojih su četiri umrle.

Najkarakterističniji simptomi bolesti su povišena telesna temperatura, jaka glavobolja, crvenilo lica i beonjača, bolovi u mišićima i kostima, a moguća je i pojava proliva, dok se u sledećoj fazi mogu javiti različiti oblici krvarenja i bolovi u krstima praćeni zatajivanjem funkcije bubrega.