(VIDEO) OVAKO IZGLEDA BITI SIROMAŠAN U AMERICI: Glad, kriminal i vapaji za pomoć
Foto: AP

Druga strana novčića

(VIDEO) OVAKO IZGLEDA BITI SIROMAŠAN U AMERICI: Glad, kriminal i vapaji za pomoć

Planeta -

Iako je Baltimore poslednjih nekoliko godina doživeo određeni ekonomski procvat, on se nije "prelio" u mnoge siromašne delove grada, u kom je stopa siromaštva čak 25 odsto.

Oružani kriminal u Baltimoru, kao posledica obračuna između lokalnih bandi, premašio je prošle godine po ubistvima i zloglasni Čikago. Za mnoge njegove stanovnke, nažalost, jedini način da zarade je prodaja droge ili vlastitog tela za novac.

Predsednik Donald Tramp najavio je na početku svog mandata da će "rešiti" problem siromaštva, kao i "pokolj" uzrokovan kriminalom, drogom i bandama, posebno u delovima gradova naseljenim pretežno crnačkom i latino manjinom.

Upitan šta bi poručio Trampu, jedan posetilac lokalne javne kuhinje kaže jednostavno: "Dođi i pomozi nam. Umesto da nas kritikuješ, dođi ovde i pomozi nam, i videćeš da nam treba pomoć. Jako."

Kuće u kojima siromašni žive pune su pacova, bubašvaba i stenica.

"Kvartovi se raspadaju, ne zato što su ljudi koji žive u njima loši ljudi, nego jer nisu dovoljno plaćeni, nedovoljno obrazovani, i toliko nas je živelo na ovaj način, već drugu i treću generaciju zaredom, da ne znamo kako to da promenimo. Očaj je način života", kaže stanovnik Baltimorea koji se bavi popravkama kuća.

(Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track