EU UZVRAĆA ŠAMAR AMERICI: Izglasano ukidanje bezviznog režima!
Foto: AP

Propali pregovori

EU UZVRAĆA ŠAMAR AMERICI: Izglasano ukidanje bezviznog režima!

Planeta -

Evropski parlament izglasao je rezoluciju po kojoj se građanima SAD ukida bezvizni režim u granicama zemalja Evropske unije, jer Amerika ne dozvoljava ulaz u SAD građanima pojedinih EU zemalja bez viza.

Ova odluka došla je nakon propalih pregovora SAD o bezviznom režimu sa građanima pet EU zemalja: Hrvatske, Bugarske, Kipra, Poljske i Rumunije, kao dela tzv. "programa reciprociteta".

Ovakva odluka Evropskog parlamenta znači da će svi Amerikanci morati da apliciraju za dodatne dokumente ukoliko žele da putuju u EU, i to barem u narednih 12 meseci.

Evropska komisija je pre tri godine otkrila da SAD ne ispunjavaju svoje obaveze dogovorene programom reciprociteta, ali do sada nije preduzela nijednu zakonsku akciju.

Australija, Bruneji, Japan i Kanada su takođe omanuli u ispunjavanju svojih obaveza, ali će sve četiri države u najkraćem roku ispuniti svoje obaveze prema EU, tvrdi britanski Independent.

U skladu sa glasanjem Evropskog parlamenta, Evropska komisija je po zakonu obavezna da suspenduje bezvizni režim za Amerikance. Neimenovani zvaničnik Evropske komisije rekao je da su u toku kontakti sa američkom administracijom radi punog viznog reciprociteta, ali nije precizirao kada će konkretna akcija biti preduzeta.

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

Poslanici Evropskog parlamenta su zatražili od Evropske komisije da usvoji restriktivne mere protiv američkih državljana u roku od najviše dva meseca.

Prema regulativama EU, odluka o okončanju bezviznog režima treba da bude izvršena dvi godine od prvog obavjštenja zemljama koje traže vize za članice evropskog bloka.

Prvo obaveštenje Americi o nedostatku recipročnih mera poslato je u aprilu 2014. godine.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI 03.03.2017.

(Independent)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track