(VIDEO) SKORO DA NIJE OSTAO KAMEN NA KAMENU: Pogledajte snimke iz tek oslobođene Palmire
Foto: Reuters (2.3.2017)

Posle islamista

(VIDEO) SKORO DA NIJE OSTAO KAMEN NA KAMENU: Pogledajte snimke iz tek oslobođene Palmire

Planeta -

Operacije uklanjanja mina je počela u Palmiri, objavilo je danas Minstarstvo odbrane Rusije, dan pošto su taj istorijski grad sirijske trupe, uz podršku ruske avijacije, preotele od ekstremista Islamske države.

"Zgrade u gradu Palmiri se sada proveravaju. Sirijski demineri, koje su obučili ruski stručnjaci, počeli su neutralizaciju mina i eksplozivnih naprava," rekao je u Moskvi general Sergej Rudskoj iz ruskog Generalštaba i dodao da će ruski demineri uskoro da im se pridruže.Rudskoj je rekao da je oslobadjanje Palmire planirano i sprovedeno uz nadzor ruskih vojnih savetnika.

On je rekao da su ruska avijacija i specijalne snage značajno doprineli porazu tamošnjih snaga Islamske države. On je naglasio da ruski avioni nisu izvodili napade blizu preostalih istorijskih spomenika u Palmiri, da ih ne bi dodatno oštetili, prenosi agencija TASS.

Po njegovim rečima najmanje 1.000 islamističkih boraca je ili ubijeno ili ranjeno u operaciji. Kako je rekao, uspeh je ostvaren u Palmiri uprkos tome što je broj ekstremista rastao kako su pripadnici Islamske države napuštali Mosul i Raku.

"Grad Palmira je poptuno oslobodjen. Vladine snage kontrolišu položaje na uzvišici, na severu i na jugu Palmire i nastavljaju svoju ofanzivu na istoku", rekao je on. Od početka sirijskog sukoba 2011. snage koje su kontrolisale Palmiru više puta su se smenjivale.

Grad je u maju 2015. osvojila Islamska država, zatim su ga u martu 2016. povratile sirijske vladine snage a ponovo je pala u ruke ekstremista u decembru prošle godine. Povraćaj grada su juče objavili istovremeno i ruski minsitar odbrane Sergej Šojgu i sirijska vojska.

(Beta AFP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track