Najnovije vesti

MAĐARI ZATVARAJU GRANICE: Migranti samo u tranzitnim zonama, u protivnom ih HAPSE
Foto: Reuters

Pojačane mere

MAĐARI ZATVARAJU GRANICE: Migranti samo u tranzitnim zonama, u protivnom ih HAPSE

Planeta

Parlament Mađarske usvojio je predlog vlade o pojačanim merama na granici koje podrazumevaju da izbeglice molbu za azil mogu da predaju isključivo u tranzitnim zonama, u kojima mogu da čekaju odgovor ili da se vrate u Srbiju.

Po novim pravilima, molbu za pravo na azil izbeglice mogu da predaju lično nadležnom organu isključivo u tranzitnoj zoni, gde mogu čekati odluku ili da se vrate nazad u Srbiju.

Nadležni za pitanja azilanata može da prekine proces, ukoliko pojedinac povuče molbu, porekne izjavu, spreči nadležne da ga fotografišu ili ne pristane da da otisak prstiju, kao i ako napusti tranzit zonu. U tom slučaju nema pravo na žalbu.

Zbog novih pravila Mađarski organi su već počeli da proširuju tranzit zone kod Reske.

Menja se i zakon o zaštiti dece po kojem će deca migranata urasta izmedju 14 i 18 godina, koja stižu bez pratioca, takođe će biti smeštena u tranzit zonu. Deci bez pratnje mladjoj od 14 godina i dalje će biti obezbeđen smeštaj u instituciji za zaštitu dece.

Istovremeno, pooštren je Zakon o prekršajima po kojem će se onaj ko se ne pridržava pravila da na predviđenom mestu boravi za vreme razmatranja njegovog zahteva, smatrati prekršiocem zakona.

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Ivanišević je rekao da ukoliko Maađrska zatvori granice migranti neće čekati u Srbiji.

"Niko ne želi da ostane ovde, naći će drugi put. Izvesno je da postoji mogućnost da se ruta promeni ka BiH i Crnoj Gori", dodao je Ivanišević.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin najavio je dolazak u Suboticu, gde će razmotriti situaciju i doneti odluke u cilju zaštite Srbije.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...