CIA NAPALA VIKILIKS JER SU OBJAVILI KAKO NAS ŠPIJUNIRAJU Ugrožavate ljude, pomažete neprijatelje SAD
Foto: Rojters I Printskrin

Skandal

CIA NAPALA VIKILIKS JER SU OBJAVILI KAKO NAS ŠPIJUNIRAJU Ugrožavate ljude, pomažete neprijatelje SAD

Planeta -

Američka Centralno-obaveštajna agencija (CIA) optužila je Vikiliks da ugrožava bezbednost Amerikanaca, pomaže neprijateljima SAD i ometa borbu protiv terorizma time što objavljuje dokumenta za koja tvrdi da pokazuju kako je CIA stvorila i sprovodila hakerski program širom sveta.

"Američka javnost trebalo bi da bude veoma uznemirena bilo kakvim objavljivama Vikiliksa koje imaju za cilj da naškode mogućnosti obaveštajne zajednice da zaštiti Ameriku od terorista i drugih neprijatelja", rekla je portparolka CIA Heder Fric Hornijak, navodi AFP.

Prema njenim rečima, Vikiliks takvim objavama " ne samo da ugrožava američko osoblje i operacije već neprijatelje Amerike oprema oruđem i informacijama kojima mogu da naškode bezbednosti te zemlje", preneo je AP.

Portparolka CIA nije potvrdila autentičnost dokumenata koje je objavio sajt Vikiliks, ali su dvojica američkih obaveštajnih i policijskih zvaničnika izrazila uverenje za Rojters da su ta dokumenta autentična.

Dvojica zvaničnika, koja su želela da ostanu anonimna, tvrde da su osobe koje je CIA angažovala da rade po ugovoru najverovatnije prekršile bezbednosna pravila i predale Vikiliksu ta dokumenta.Obaveštajne agencije, dodali su, bile su svesne kršenja pravila od kraja prošle godine.

Jedan od zvaničnika, koji je upoznat sa istragom o dokumentima koje je objavio Vikiliks, rekao je da kompanije koje je CIA angažovala po ugovoru proveravaju ko je od njihovih zaposlenih imao pristup dokumentima koje je Vikiliks objavio.Istovremeno, Bela kuća saopštila je da je predsednik SAD Donald Tramp izuzetno zabrinut zbog povrede bezbednosti CIA.

Vikiliks je nedavno objavio više od 8.000 strogo poverljivih dokumenata CIA koji pokazuju kako je ta obaveštajna agencija stvorila i sprovodila hakerski program širom sveta. Dokumenta, za koje Vikiliks u saopštenju kaže da predstavljaju "najveće otkriće ikada" između ostalog pokazuju da je CIA zloupotrebljavala brojne proizvode velikih svetskih kompanija.

Reč je o android telefonima "Gugla" i ajfonu "Epla", kao i operativnom sistemu Vindouz kompanije "Majkrosoft i televizorima marke "Samsung" koje je CIA pretvarala u, kako se kaže, svoje oruđe i skrivene prislušne uređaje. Do ovih saznanja Vikiliks je došao na osnovu mreže u okviru Centra za sajber obaveštajnu službu CIA u Lengliju u Viržiniji. Tranša objavljenih dokumenata nosi naziv "Vault 7", a nastali su u periodu od 2013. do 2016. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja