CIA OŠTRO UDARILA PO ASANŽU: Nastavljamo sa AGRESIVNIM prikupljanjem podataka!
Foto: AP

Bez dlake na jeziku

CIA OŠTRO UDARILA PO ASANŽU: Nastavljamo sa AGRESIVNIM prikupljanjem podataka!

Planeta -

CIA će nastaviti da prikuplja obaveštajne podatke u cilju povećanja bezbednosti Sjedinjenih Američkih Država, rekao je portparol ove agencije Džonatan Liu navodeći da Džulijan Asanž, osnivač Vikiliksa koji je objavio poverljiva dokumenta CIA, nije "bastion istine".

"Kao što smo ranije govorili Džulijan Asanž nije baš bastion istine i integriteta", rekao je Liu.

On je dodao da, uprkos naporima Asanža i njemu sličnima, "CIA nastavlja agresivno da prikuplja strane obaveštajne podatke da zaštiti Ameriku od terorista, neprijateljskih država i drugih rivala".

Asanž je danas, obraćajući se putem Fejsbuka uživo iz ambasade Ekvadora u Londonu gde živi od 2012, optužio CIA-u za "pogubnu nesposobnost" jer je čuvala hakerske tajne na jednom mestu.

On je rekao da će Vikiliks sarađivati sa tehnološkim kompanijama kako bi im pomogla da se zaštite od hakerskih programa CIA-e.

Rojters međutim navodi da još uvek nije poznato da li će kompanije prihvatiti njegovu ponudu. U utorak je Vikiliks objavio oko 9.000 dokumenata za koje tvrdi da su deo ogromne količine podataka procurelih iz CIA-a, opisavši ih kao dosad najobimnije objavljivanje tajnih obaveštajnih podataka.

Dokumenta pokazuju da je CIA proizvela više od 1.000 štetnih kompjuterskih sistema - virusa i drugih programa koji mogu da se infiltriraju i preuzmu kontrolu nad ličnom elektronikom, tvrdi Vikiliks, dok je CIA danas optužila tu medijsku organizaciju da pomaže američkim rivalima i ugrožava bezbednost Amerikanaca. CIA za sada nije ni potvrdila ni negirala autentičnost tih podataka, napominje američka agencija.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track