(VIDEO) SEKS SKANDAL AMERIČKE MORNARICE: Admiralu slali prostitutke u zamenu za tajne informacije
Foto: Printscreen Twitter

Skaradno

(VIDEO) SEKS SKANDAL AMERIČKE MORNARICE: Admiralu slali prostitutke u zamenu za tajne informacije

Planeta -

Penzionisani američki admiral i osam drugih zvaničnika potkupljeni su seksom, putovanjima i drugim povlasticama u zamenu za dilovanje poverljivih informacija malezijskom kooperantu poznatom pod nadimkom "Debeli Leonard".

Admiral Brus Lovles (53) i drugi optuženi su za primanje mita, kako novčanog tako i u obliku seksualnih usluga prostitutki, od Leonarda Fransisa u zamenu za za poverljive informacije koje su pomagale njegovoj kompaniji "Glin difens marin Ejsija", piše Asošijejted pres.

U optužnici protiv Lovlesa piše da je penzionisani admiral za svoje seksualne avanture sa prostitutkama svojevremeno iznajmio luksuzni apartman u Manila hotelu, kao i da se na Leonardov račun gostio guščjom paštetom, supom od volovskog repa i skupim vinima i cigarama u ukupnom iznosu od najmanje 14.000 dolara.

U zamjenu za financiranje raskošnog i razvratnog stila života zvaničnici i admiral su Fransisu Leonardu dali informacije zbog kojih je pobeđivao konkurenciju na tenderima, a u nekim slučajevima su kapetani brodova namerno pristajali u pacifičke luke u kojima im je njegova firma naplaćivala lažne takse i pod nerealno visokim cenama prodavala gorivo, hranu, vodu i druge potrepštine.

Prema procenama američkih tužitelja, Fransis, čiji nadimak "Debeli" proizlazi iz njegove korpulentne figure, je na ovaj način američku mornaricu oštetio za gotovo 35 miliona dolara.

Ovo je zapravo najnovija optužnica u slučaju koji je aktuelan već tri godine i u kom je više od 20 bivših ili sadašnjih zvaničnika (od koji je 13 već priznalo krivicu), među kojima i dva admirala, optuženo za primanje mita a koji se smatra za jedan od najgorih korupcijskih skandala u istoriji američke mornarice, podseća AP.

Prvi čovek američke mornarice, admiral Džin Ričardson, obećao je da će popraviti štetu koja je uzrokovana skandalom:

"Ovakvo ponašanje nije u skladu sa našim standardima i očekivanjima koje nacija ima od nas kao vojnih profesionalaca. To narušava poverenje koje nacija polaže u nas i sramoti celu mornaricu", otvoren je bio Ričardson.

Admiral Lovles je svoju optužnicu odslušao bez reči i bez advokata, a sudija je samo zabeležila da se ne oseća krivim za dela koja su mu stavljena na teret. Patrik Hovakimjan, zamenik glavnog tužioca na ovom predmetu, bio je puno rečitiji:

"Lovles je bio odgovoran za skupljenije stranih obaveštajnih informacija o našoj Sedmoj floti, a umesto toga je godinama učestvovao u divljim seks zabavama. Pokazao je krajnji nemar i nepoštovanje prema svojoj dužnosti", rekao je Hovakimjan.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 4. epizoda SEAL: Sve tajne "američkih foka"!

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track