(VIDEO) ZAUVEK IZGUBLJENI: Ovo su predmeti koji GODINAMA kruže oko Zemlje
Foto: Profimedia

Misterije koje krije svemir

(VIDEO) ZAUVEK IZGUBLJENI: Ovo su predmeti koji GODINAMA kruže oko Zemlje

Planeta -

Za neke se predmeta zna kako su završili u orbiti naše planete, dok je poreklo nekih prava nepoznanica.

1. Fudbalska lopta

Svemirski brod Čalendžer je eksplodirao 1986. godine nakon prve 73 sekunde leta i raspao se negde iznad obale Floride. Ronioci su otkrili dielove svemirskog broda koji su preživjeli inicijalnu katastrofu. Među nekolicinom netaknutih predmeta pronađena je i fudbalska lopta koju je sa sobom poneo astronaut Elison Onizuka.

Nakon njegove smrti u nesreći, lopta je vraćena u srednju školu koja mu je i poslala i postavljena je kao izložbeni primerak, a pretpostavlja se kako bi sama lopta pala u zaborav da nije bilo astronauta Sahena Kimbroudža, čiji je sin kasnije išao u tu školu.

Kimbroudž je kasnije, kako bi odao počast preminulom kolegi, uzeo loptu sa sobom u jednoj od misija. Dok je bio u orbiti, Kimbroudž je na Tviteru objavio sliku lopte napomenuvši kako je napokon završila u svemiru, gde joj je mesto.

2. Gospodin Smit

Prošle godine iz Međunarodne svemirske stanice puštena je ova usamljena figura u jednom vrlo kreativnom eksperimentu.

"Astronaut" nazvan Gospodin Smit ili pak Ivan Ivanovič zapravo je penzionisano rusko svemirsko odelo sa radio odašiljačem zakačenim za kacigu. Bačen je u svemir za vreme zajedničke svemirske šetnje američkih i ruskih svemirskih snaga. Sadrži snimljene glasovne poruke na pet različitih jezika, kao i tajnu televizijsku sliku koja treba da bude emitovana prema Zemlji.

3. Top tajno smeće

Nakon što su prvi put videli rusku svemirsku stanicu Mir, astronauti NASa uporedili su je sa "šest školskih autobusa pričvršćenih zajedno, koji kao da su se sudarili dok su Haotično prilazili raskrsnici u istom trenutku".

Prošlo je još deset godina pre nego su Amerikanci prvi put stupili na Mir, a njihova procena unutrašnjosti nije bila ništa bolja. Navodno su rekli da izgleda kao dom pijanih studenata, s potrganom opremom i vrećama smeća posvuda. Taj opis nije bio nimalo neobičan promatračima Mira na Zemlji, koji su već ranije primetili neobične aktivnosti tokom svemirskih šetnji astronauta na stanici - tada su se u svemiru pojavljivali misteriozni nepoznati objekti, neobično lagani i pokretni.

Zbog toga velik broj ljudi vjeruje da su astronauti u šetnjama ili kroz prozor "bacali smeće", umesto da ga vrate natrag na Zemlju, premda to Rusi nisu nikad potvrdili. Neki tvrde kako je smeće sadržavalo tajne dokumente koje astronauti nisu smeli da vrate kući kao "teret koji bi mogao doći u krive ruke".

4. Crni vitez

Neobičan i neidentifikovan kreće se u orbiti Zemlje, a prema nekim tvrdnjama to čini već punih 50 godina. Nazivaju ga Crni Vitez, a brojni teoretičari zavera smatraju kako je vanzemaljskog porekla i da je star oko 13 hiljada godina. Nikola Tesla prvi je zabeležio zvukove koje je čuo iz svemira 1899. vjerujući kako su oni signali inteligentnog života.

Čak je i ugledni Tajm Magazin 1960, u toku Hladnog rata, pisao kako je američka mornarica svesna postojanja satelita neobične putanje. Isprva se verovalo kako je reč o sovjetskom satelitu, no kasnije se čak nagađalo kako je satelit možda i američki. Izveštaji o Crnom vitezu doneli su mnoštvo nepotvrđenih priča, a prema astronautu NASA Džeriju Rosu, objekt je jednostavno rezultat greške.

5. Vanzemaljski život?

Roskosmosov službenik je 2014. izneo zaprepašćujuću i nepotvrđenu tvrdnju ruskoj novinskoj agenciji ITAR-TASS, izveštavajući da su ruski astronauti pronašli tragove života izvan Internacionalne svemirske stanice. Do tog su otkrića navodno došli tokom dugotrajne analize ostataka pronađenih izvan svemirske stanice, a uzorci su navodno prikupljani i sa spoljne strane prozora.

Mikroskopskom analizom su pronađeni organizmi koji liče na morske planktone sa Zemlje, premda je potpuno nepoznato kako bi "morski život" završio u svemiru. NASA odbacuje tvrdnje o takvim vrstama otkrića.

(express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track