Socijaldemokrate polomili stakla na Skupštini Skoplja

Skoplje

Socijaldemokrate polomili stakla na Skupštini Skoplja

Planeta -
Članovi i simpatizeri opozicionog SDSM polomili su stakla na ulaznim vratima Skupštine grada Skoplja u neuspelom pokušaju da uđu u salu gde se održavala sednica o preimenovanju ulica i mostova u makedonskoj prestonici

SKOPLJE - Članovi i simpatizeri opozicionog Socialdemokratskog saveza Makedonije (SDSM) polomili su danas stakla na ulaznim vratima Skupštine grada Skoplja u neuspelom pokušaju da uđu u salu gde se održavala sednica o preimenovanju ulica i mostova u makedonskoj prestonici, sa čime se opozicija ne slaže.

Obezbeđenje je uspelo da spreči desetak simpatizera opozicije da uđu, a dozvolilo je jedino poslanicima SDSM u Republičkom Parlamentu da prisustvuju sednici.

Oni su zvižducima pištaljki pokušali da naruše red dok je trajala debata o preimenovanju ulica i mostova, tački dnevnog reda koju su predložile gradske vlasti. Najviše negodovanja su izazvali predlozi za preimenovanje dve ulice - Stive Naumova, borca iz vremena Narodnooslobodilačke borbe i Bihaćke, u kojoj se nalazi sedište SDSM.

Gradske vlasti su predložile da se te ulice nose imena Todora Aleksandrova i Pavela Šateva, koji su u istoriji povezani sa borbom za makeodnsku nezavisnost i osnivanje pokreta VMRO.

Socijaldemokrate su optužile vladajuću VMRO-DPMNE za kriminalno ophođenje prema istoriji makeodnskog naroda."Jednim podizanjem ruke, bez saglasnosti građana, skopske vlasti odlučile su da promene istoriju i prekroje makeodnski identitet", izjavila je predstavnica SDSM Sofija Kunovska.VMRO-DPMNE je saopštio da je sramno ponašanje socijaldemokrata.

"Reč je o rotaciji imena ulica, a ne o revidiranju istorije. To je tehnička stvar koja je trebala da se završi još odavno u Skoplju", izjavio je predstavnik VMRO-DPMNE Aleksandar Bićikliski.

Prema predlogu gradskih vlasti, u Skoplju će biti promenjena imena oko 300 ulica, a među predlozima ima imena i događaja iz makeodnske i svetske istorije, imena pevača i umetnika.Tako, na primer, centralna i najpoznatija ulica u Skoplju, koja se dosad zvala Maršla Tita, preimenovana je u ulicu Makedonija, ulica Prvomajska zvaće se ulica Borisa Trajkovskog, bulevar Vojvodina zvaće se bulevar Kiro Gligorova, bulevar Maksima Gorkog biće bulevar Nikole Kljuseva, a ulica Republika ubuduće će nositi naziv ulica Majke Tereze.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track