Amerikanci tajkuna osudili na 110 godina
Foto: REUTERS

Piramidalna šema

Amerikanci tajkuna osudili na 110 godina

Planeta -
R. Alen Stanford osuđen je zbog toga što je izmanipulisao investitore za sedam milijardi dolara tokom 20 godina kroz piramidalnu šemu u istoriji

HJUSTON - Bivši teksaški tajkun R. Alen Stanford osuđen je danas na 110 godina zatvora zbog toga što je izmanipulisao investitore za sedam milijardi dolara tokom 20 godine prevare kroz jednu od najvećih piramidalnih šema u istoriji.

Tužilaštvo je tražilo kaznu od 230 godina za Stanforda što je i najveća moguća kazna koju je bivši milijarder mogao da dobije posle presude kojom je proglašen krivim za prevaru, prenosi AP. Suđenje Stanfordu trajalo je sedam sedmica.

On je proglašen krivim za 13 od ukupno 14 tački optužnice koje su ga teretile za prevaru. Advokati Stanforda tražili su da njihovom klijentu bude određena kazna od najviše 44 mesesa, što bi on praktično odslužio u narednih osam meseci s obzirom da je u pritvoru od juna 2009. godine.

U svojoj izjavi Stanford je negirao da je učinio bilo šta nezakonito. Govoreći više od 40 minuta, on je naveo da je "žrtveno jagnje" i okrivio savezne vlasti i nadzorni odbor, koji je preuzeo upravljanje kompanijom, da su sprečili da investitori povrate svoj novac.

Stanford je nekada smatran jednim od najbogatijih ljudi u SAD, a njegovo bogatstvo procenjivano je na više od dve milijarde dolara. Njegova finansijska imperija prostirala se od SAD do Latinske Amerike i Kariba. Posle hapšenja, sva njegova imovina oduzeta je, a u odbrani je morao da se osloni na advokata koji mu je dodeljen po službenoj dužnosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track