NEVEROVATNE STVARI O NAJBOGATIJEM ČOVEKU NA SVETU: Ovo nikada niste znali o Bilu Gejtsu!
Foto: AP

Drži se podalje od očiju javnosti

NEVEROVATNE STVARI O NAJBOGATIJEM ČOVEKU NA SVETU: Ovo nikada niste znali o Bilu Gejtsu!

Planeta -

Već decenijama je jedan od najbogatijih ljudi sveta, a 17 godina je najbogatiji pojedinac na planeti, i čovek bi pomislio da znamo sve što je moguće znati o Bilu Gejtsu

Dok Stiv Džobs dobija filmove u kojima je prikazan kao ponekad neshvaćeni genije, osnivač Majkrosofta ipak se drži podalje od očiju javnosti. Portal Grunge skupio je neke činjenice o multimilijarderu koje pokazuju i njegovo drugo lice.

Fakultet je bio mnogo teži nego što je očekivao

Gejts je od malih nogu pokazivao da je pametniji od običnih smrtnika. Škola mu je bila najmanji problem u životu, a odličnim ocenama je impresionirao sve oko sebe. Očekivao je da će mu tako biti i na Harvardu, ali prevario se. Na prvom kolegijumu o teoretskoj matematici zaradio je četvorku i odlučio je da se prebaci na primenjenu matematiku.

Pre osnivanja Majkrosofta imao je promašaje

Kasniji suvlasnik Majkrosofta Pol Alen poznaje Gejtsa još iz srednje škole. Jednog leta dok je Alen bio na praznicima na fakultetu, a Gejts završavao srednju školu, bacili su se u zajednički posao.

Izradili su malo računalo za merenje prometa. Nakon šest godina i nekoliko hiljada dolara gubitaka, njih dvojica su odustali od svog posla i posvetili se bitnijim stvarima.

Gejts je hapšen

Davne 1977. godine, Gejts je uhapšen u saveznoj državi Nju Meksiko zbog saobraćajnog prekršaja. Nigde nije zabeleženo zbog čega je tačno priveden, a ni sam Gejts nije previše pričao o tome.

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

Negde se mogu naći informacije da je Gejts uhapšen zbog prebrze vožnje, ali on kaže da se uopšte ne seća zbog čega je bio uhapšen.

"Niko se nije obogatio na programiranju"

Krajem sedamdesetih godina prošlog veka, Gejts je vodio oštru borbu protiv ilegalnog kopiranja programa.

FOTO: AP
FOTO: AP

Bio je uveren da amaterski pristup deljenja sopstvenog rada, kakav su imali rani programeri, neće rezultirati razvojem programiranja zato što će svi samo krasti tuđe stvari, a 1980. godine je rekao: "Nisam čuo za bilo koga ko se obogatio pisanjem programa". On sam je kasnije stekao ogromno bogatstvo zbog programiranja.

Kritikovao je Alenov rad dok je bolovao od raka

Gejts i Alen imaju dugu istoriju saradnje, ali 1982. godine dogodilo se nešto što je dovelo u pitanje njihov budući zajednički rad. Alen je navodno čuo kako Gejts i Stiv Balmer kako pričaju da Alen sve manje radi i da bi bilo dobro ako bi ikako mogli smanjiti njegov udeo u Majkrosoftu.

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

Alen im je rekao da boluje od raka i zbog toga ih je oštro kritikovao. Gejts je jednom prilikom ponudio Alenu otkup deonica, ali nisu se mogli dogovoriti oko cene. Sada su Alenove deonice vredne oko 20 milijardi dolara.

Kuća Xanadu 2.0

Gejts većinu svog vremena provodi daleko od očiju javnosti. Međutim, čak i njegova skrovišta su ekstravagantna. U kući na jezeru koja se proteže na više od 6.000 kvadratnih metara, potrpao je najmoderniju tehnologiju.

Svaki gost dobije svoj kod preko kojeg onda može podešavati muziku, temperaturu i svetlost u svakoj prostoriji. Osim toga, u toj kući nalazi se i jedna beležnica Leonarda da Vinčija koju je platio oko 30 miliona dolara na aukciji.

Dobrotvor nad dobrotvorima

Bil i Melinda Gejts do sad su dali oko trideset milijardi dolara raznim dobrotvornim udruženjima, a najveći cilj im je uništiti malariju. Svake godine daju oko dve milijarde dolara za istraživanje vakcina protiv malarije te programe sprečavanja zaraze.

Čak i nakon smrti planira nastaviti istim tempom i kaže da će deci ostaviti samo desetak miliona dolara. Svu imovinu ostaviće u dobrotvorne svrhe.

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

Može preskočiti kancelarijski sto

Iako se ne čini da se preterano bavi sportom, to ne znači da je potpuno nesposoban. Kada ga je 1994. godine novinarka Koni Čang pitala ima li istine u glasinama da može preskočiti sto, Gejts je u šali rekao: "Zavisi od stola", a onda gotovo odmah pokazao da zaista može preskočiti običan kancelarijski sto.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

10 činjenica o Rokfeleru koje niste znali, poslednja će vas posebno zapanjiti

(Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track