Pokušao da uhapsi Tonija Blera

Hongkong

Pokušao da uhapsi Tonija Blera

Planeta -
Tom Grandi pokušao je da izvrši građansko hapšenje bivšeg britanskog premijera dok je govor o "veri i globalizaciji" na Univerzitetu Hongkong, ali su ga čuvari sprečili

HONG KONG - Bivši britanski premijer Toni Bler izbegao je građansko hapšenje u Hongkongu kada je Tom Grandi (29), koji živi već sedam godina u Hong Kongu, pokušao da ga uhapsi zbog ratnih zločina.

Grandi, koji vodi vebsajt "Global Citizen", pokušao je juče da izvrši građansko hapšenje Blera i približio se podijumu u trenutku kada je bivši britanski premijer počinjao govor o "veri i globalizaciji" na Univerzitetu Hongkong.

Međutim, čuvari su sprečili Grandija u njegovoj nameri i mirno ga izveli iz sale.

"Hteo sam da podsetim na Blerovu ulogu u ratnim zločinima u poslednjem ratu u Iraku" i rekao sam mu "da je izazvao smrt najmanje 100.000 nedužnih ljudi", ispričao je Grandi.

On je podsetio da je "Bler 2009. priznao da bi išao u rat bez obzira na to da li je Sadam Husein imao ili ne oružje za masovno uništenje".

Od kada je otišao sa funkcije premijera 2007, Bler je više puta doživeo pokušaje građanskog hapšenja kao i javne proteste, prenose britanski mediji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track