ČERČIL SE KLEO DA JE OVAJ PILOT OLIČENJE PRAVOG MUŠKARCA A on imao vanbračnu decu i to sa dve sestre
Foto: Printscreen Twitter

Mračne tajne

ČERČIL SE KLEO DA JE OVAJ PILOT OLIČENJE PRAVOG MUŠKARCA A on imao vanbračnu decu i to sa dve sestre

Planeta -

Tokom nekoliko godina sredinom 20. veka, nije postojalo sumnje u to ko je najfotografisanija, najslavnija osoba na svetu - Čarls Lindberg.

Od pilotiranja prvim i neprekidnim solo letom preko Atlantika 1927. do "suđenja veka" nakon što mu je otet i ubijen najstariji sin, visok, Lindberg nije mogao da izbegne oko javnosti.

Prema Vinstonu Čerčilu, Lindberg je bio "sve što muškarac treba da kaže, sve što muškarac treba da napravi i sve što muškarac treba biti". A, ispada kako let preko Zemaljske kugle nekoliko puta nije bio najsmeliji podvig ovog avanturiste.

Za 20 godina života sa svojom ženom Amerikankom i njihovo šestoro dece, Lindberg je dokazao da mu miran porodični život naprosto nije dovoljan. Tako je postao otac brojnoj deci širom Evrope koju je dobio sa čak tri različite žene, od kojih je jedna bila šeširdžija, a druga njena sestra. Koji je bio njegov nagon za tim - prevelik libido, adrenalin lova ili moć, teško je reći. Ali jedno je sigurno, Lindberg je živeo dvostruki život.

Venčao se sa Amerikankom En Morou 1929., a zajedno su imali šestoro dece sa kojom je boravio svega nekoliko meseci godišnje. Kao otac je bio poprilično čudan - vodio je beleške o svakom svom detetu, zapisujući njegovo ponašanje i navike kao što je npr. žvakanje žvakaćih guma. To je isto tražio od supruge En, kao i da zapisuje gde odlazi svaki cent koje troši na domaćinstvo u računovodstveni izveštaj.

Detalje iz neverovatnog života slavnog avijatičara otkrilo je njegovo troje vanbračne dece koje je dobio sa sestrama Brižit i Marjet kao i sa, navodno, svojom ličnom sekretaricom. Dirk i Dejvid Hešmejer i njihova sestra Astrid Buteil, koji su danas sredovečni ljudi, rođeni su i odrasli u Nemačkoj bez da im je ikada rečen pravi identitet njihovog oca. Po prvi put su priznati kao Lindbergova deca tek 2003. nakon što je DNK testiranje to potvrdilo.

U novoj knjizi "Tajni život Čarlsa Lindberga" otkriva se da je 17-godišnja ljubavna veza s Brižit trajala čak i nakon što je on postao otac dvoje dece koje je začeo s njenom sestrom Mariet. Iako je Lindberg imao profesionalno obožavanje prema nacističkoj Nemačkoj 1930-ih i podsticao ideje o eugenici, njegova je strast prema ženama bila jača od predrasuda: obe su sestre imale problem sa hodanjem kao rezultat dečje bolesti.

"Svesna sam da naše radnje ocrnjuju nedodirljiv ugled američkog heroja, a jednako tako otkrivaju da je muškarac za kog se mislilo da je emocionalni invalid zapravo bio brižan otac", kaže ćerka Astrid (44).

Kada je imao 55 godina i bio u naizgled srećnom braku sa En Morou, upoznao je sestre Brižit i Mariet na jednom večernjem prijemu u Minhenu 1957. godine. Njegov brak je nešto ranije pretrpeo veliku krizu nakon što je njihov sin Čarls, star samo 20 meseci, otet i ubijen. Tokom večere postalo je očigledno da se Lindbergu sviđa Brižit, neprestano je gledao i pokušavao da koketira.

Sestre su bile prijateljice sa njegovom sekretaricom Valeskom, sa kojom je već bio u ljubavnom odnosu, kaže Rudolf Šroeh, autor knjige o njegovom dvostrukom životu. On je prikupio preko 150 pisama koje je Lindberg razmenjivao sa svojim ljubavnicama, kao i brojne fotografije nakon njegove smrti 1974.

Lindbergova porodica je bila zatečena saznanjima o njegovom dvostrukom životu, naročito činjenicom da su dve sestre ljubavnice bile invalidi, budući da su čitav život od oca slušale da treba da biraju zdrave partnere, jer jedino sa njima mogu imati zdravu, inteligentnu i superiornu decu. Lindberg je svoje poslednje godine proveo na havajskom ostrvu Mauiju, gde je i umro od raka 1974. godine.

"Ljudi mogu da se pitaju kako je on tretirao svoju ženu i moju majku, ali činjenica da mi kao deca postojimo dokazuje da je on bio samo običan čovek, a ne heroj", rekla je Astrid.

(Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track