(VIDEO) NASILNO PREMEŠTANJE: Putniku raskrvarili lice, vukli ga ko vreću, pa ga izbacili iz aviona
Foto: Youtube Printscreen

Sudovi ćute

(VIDEO) NASILNO PREMEŠTANJE: Putniku raskrvarili lice, vukli ga ko vreću, pa ga izbacili iz aviona

Planeta -

Službenici prebukiranog leta Junajted Arlajnsa iz Čikaga i policija nasilno su izbacili jednog putnika i sedišta.

Putniku su raskrvarili lice i poput džaka ga vukli prolazom, piše The Atlantic. Incident se odigrao u nedelju, a nekoliko užasnutih putnika je sve snimilo mobilnim telefonima, te je video završio na internetu.

Nakon lavine kritika, iz Junajted erlajnza su juče objavili pomalo licemernu izjavu u kojoj se izvinjavaju samo isključivo za prebukiranje, a ne za sam incident. Rekli su da je aviokompanija nasumično odabrala putnika koji moraju da napuste avion kako bi jedan njihov zaposleni mogao da stigne na posao sledećeg dana. Direktor kompanje Osckar Munoz rekao je da "su morali da premeste putnika", kao i da su ga samo lepo zamolili da napusti avion.

Jedan od putnika koji je prisustvovao incidentu ispričao je šta se tačno dogodilo. Na letu je objavljeno da će 4 putnika morati da prepusti svoja mesta zaposlenima i ponudili su 800 dolara kao naknadu za dobrovoljno napuštanje aviona. Niko se nije javio pa su rekli da je kompjuter nasumično izabrao putnike koji moraju da odu. Čovek kog su nasilno izbacili je doktor koji je odbio da napusti avion jer je morao da radi sledećeg jutra.

U zakonu jasno piše da avio kompanije smeju da odbiju ukrcavanje putnika u prebukirani avion, ali nikako ne smeju da primenjuju silu prilikom izbacivanja, nakon ukrcavanja. Prema pravilniku su iz kompanije mogli da ponude i nadoknadu do 1.350 dolara, ali to nisu uradili

Putnici se uglavnom nemoćni u odnosu na velike avio kompanije jer je Vrhovni sud nizom odluka smanjio prava potrošača u SAD-u 4 kompanije: Junajted, Delta, Amerikan i Sautvest poseduju 80 odsto domaćih letova i zarađuju više od 20 milijardi dolara godišnje.

(The Atlantic/CNBS/CNN)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track