Sa gejevima šeta i ministarka Pusić

Zagreb prajd

Sa gejevima šeta i ministarka Pusić

Planeta -
Pod sloganom "Imamo porodicu! Hijadugodišnji hrvatski san" pod jakim policiskim obezbeđenjem šeta ulicama Zagreba

ZAGREB - Pod sloganom "Imamo porodicu! Hijadugodišnji hrvatski san", kolona građana okupljenih na 11. Zagreb prajdu, povorci podrške polnim manjinama krenula je sa Trga žrtava fašizma, pod jakim policijskim obezbeđenjem.

U koloni se nalazi oko 1.000 ljudi, a među njima je i ministarka spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić, kao i više poslanika Sabora. Za sada nema incidenata. Povorka prolazi svim glavnim gradskim ulicama uključujući i Trg bana Jelačića gde će se kratko zaustaviti, a završava se u parku Zrinjevac oko 16 sati, gde su predviđeni govori i muzički program.

Ovogodišnja tema "Zagreb prajda" je familija kod lezbijki, gejeva, biseksualaca, transrodnih, interseksualnih i kvir osoba koje odbijaju da budu nevidljive i neravnopravne i pasivno slušaju poruke da njihove porodice ne postoje.

Organizatori su ranije naglasili da i ovom povorkom žele upozoriti na pravo polnih manjina da svoje živote urede onako kako to oni žele. Organizatori su pozvali sve građane da se, bez obzira na seksualnu orijentaciju, pridruže povorci i tako podrže zagovaranje jednakosti i dostojanstva za sve LGBT osobe u Hrvatskoj. Oni očekuju više od 5.000 ljudi u povorci jer se proteklih godina pokazalo da se može održati drugačiji i mirniji Prajd.

"Želimo da pokažemo da imamo pravo na javno okupljanje, da naše porodice postoje i da se one regulišu zakonom", rekao je jedan od organizatora Marko Jurčić.

Ovogodišnjem "Zagreb prajdu" prethodio je kontroverzni spot u kome devojčica pali lutke Barbi i Kena, a onda se budi u lezbejskoj familiji, čime se na simbolični način obračunava s heteroseksualnim porodicama.

Taj spot doživeo je oštre osude javnosti, pa i iz redova polnih manjina, uključujući i njihova vodeća udruženje "Kontra" i "Iskorak", a novinar Drago Pilsel, inače zagovornik povorki ponosa, žalio se ombudsmanu za ravnopravnost polova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track