Bosanac planirao napad na FBI

Trougao

Bosanac planirao napad na FBI

Planeta -
Sud u američkoj državi Severna Karolina proglasio je 35-godišnjeg Anesa Subašića u četvrtak krivim za terorizam, uključujući planiranje ubistva, otmice, nanošenja teških telesnih povreda i ranjavanje

NJU BERN - Naturalizovani državljanin SAD rođen u BiH Anes Subašić - sedmi član grupe "Trougao" iz Severne Karoline, čiji su članovi osuđeni za terorističke aktivnosti, uključujući i planiranje napada na američku bazu Kvantiko u Virdžiniji, proglašen je krivim za terorizam, javio je AP.

Prema podacima vlasti, od novembra 2006. do jula 2009. Subašić je sa ostalima nastojao da pribavi finansijsku podršku za terorističke aktivnosti, ali i oružje za obuku, kao i nove regrute za "nasilni džihad" dok su drugi radili na obezbeđivanju novca, obuci u rukovanju oružjem, transportu i regrutovanju "u cilju sprovođenja nasilnog džihada".

U odvojenom slučaju prošle jeseni, Subašić je osuđen po dve tačke optužnice za ilegalno pribavljanje državljanstva. Izricanje presude očekuje se u augustu, a Subašiću je zaprećena kazna doživotnog zatvora.

Sud u američkoj državi Severna Karolina proglasio je 35-godišnjeg Anesa Subašića u četvrtak krivim za terorizam, uključujući planiranje ubistva, otmice, nanošenja teških telesnih povreda i ranjavanje, saopštio je američki državni tužilac Tomas Voker.

"Subašić je bio član terorističke grupe koja je sopstvenu zemlju smatrala neprijateljem", izjavio Kris Brajs, koji se nalazi na čelu Kancelarije FBI-ja u Šarlotu. "Samim tim, Subašić je bio deo zavere protiv SAD i njenih oružanih snaga", rekao je on, podsetivši da je grupa planirala i napad na američku bazu u Kvantiku.

Grupu "Trougao" iz Severne Karoline čiji su članovi osuđeni za terorističke aktivnosti predvodio je Denijel Bojd, koji se izjasnio krivim u februaru 2011. za planiranje ubistva i za pružanje materijalne podrške teroristima, podseća Si-En-En.

Izricanje presude Bojdu je odloženo da bi mogao da svedoči protiv još trojice zaverenika, koji su proglašeni krivim prošle jeseni. Dvojica Bojdovih sinova takođe su priznali krivicu i oni su u zatvoru.

http://www.youtube.com/watch?v=Lf4nwP2CP3k

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track