(VIDEO) LAVROV POSLE SASTANKA PUTINA I TILERSONA: Neće uspeti da zavade SAD i Rusiju
Foto: Reuters, Fonet AP

Konferencija

(VIDEO) LAVROV POSLE SASTANKA PUTINA I TILERSONA: Neće uspeti da zavade SAD i Rusiju

Planeta -

On je nakon sastanka državnog sekretara SAD Reksa Tilersona sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom rekao da postoje određeni pokušaji da se naškodi saradnji između Rusije i SAD, kao i da je taj put osuđen na propast.

„Bio je ovo dugačak dan. Pregovori su bili veoma dugački, dok je susret sa predsednikom Vladimirom Putinom trajao preko dva sata. Razgovori su bili veoma otvoreni i konstruktivni i razmotrili smo sva ključna pitanja na međunarodnoj političkoj sceni, kao i probleme koje se tiču bilateralnih odnosa“, rekao je on.

Lavrov je istakao i da je na sastanku potvrđena namera obeju strana da se ulože zajednički napori u borbu protiv terorizma.

"To je pitanje o kojem su naši predsednici razgovarali telefonom u više navrata, čak i onog trenutka kada je američki lider Donald Tramp pozvao Putina da mu izrazi saučešće povodom terorističkog napada u Sankt Peterburgu", rekao je ruski diplomata.

Lavrov je ocenio i da uprkos problemima koje postoje između Moskve i Vašingtona, ipak se nazire perspektiva za razvoj dijaloga, dodajući da je Moskva na to spremna.

"Nakon pregovora se daleko bolje razumemo", dodao je on.

Govoreći o Ukrajini, ruski ministar je naveo da su i Vašington i Moskva saglasni da je neophodno u potpunosti realizovati Minski sporazum, kao i da će se tim povodom uspostaviti komunikacioni kanal između SAD i Rusije kao dodatak Normandijskoj četvorci.

Lavrov i Tilerson su razgovarali i o raketnom napadu SAD na Siriju, dok je ruski diplomata istakao da je neophodno sprovesti temeljnu istragu incidenta koji je postao predmet mnogobrojnih spekulacija.

Američki državni sekretar Reks Tilerson izjavio je u Moskvi da je nivo poverenja između SAD i Rusije na izuzetno niskom nivou, te da je neophodno poboljšati saradnju kako bi uopšte počeli da rešavaju mnogobrojna pitanja.

"Neophodno je učiniti sve kako bi se zaustavila degradacija odnosa i upostavilo međusobno poverenje", rekao je on.

Tilerson je takođe ocenio da su pregovori u Moskvi bili izuzetno produktivni.

Govoreći o raketnom napadu na Siriju, Tilerson je rekao da je taj potez Vašingtona u potpunosti opravdan.

Budućnost sirijskog lidera Bašara el Asada takođe je bila jedna od važnijih tema pregovora, a američki državni sekretar je rekao da njegov odlazak sa predsedničke funkcije treba da bude sproveden organizovano.

Pogledajte bonus video: Tilerson u Moskvi: ultimatum ili dogovor?

(Sputnjik Srbija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja