(VIDEO) BAKSUZNI NOSAČ AVIONA IPAK PORINUT: Isplovio je u poslednji čas!
Foto: Printscreen Youtube

Koštao kao manja flota

(VIDEO) BAKSUZNI NOSAČ AVIONA IPAK PORINUT: Isplovio je u poslednji čas!

Planeta -

Nakon nekoliko godina odgađanja, milijardi dolara i jako puno znoja, novi najveći nosač aviona SAD Džerald Ford isplovio je u subotu sa više od hiljadu američkih mornara i stotinama visokih rukovodilaca i radnika iz Mornaričkih nuklearnih reaktora, Komande mornarice i brodogradilišta Njusport Njuz, piše Nejvi Tajms.

Brod je deplasmana 100.000 tona i prebačen je u Hampton Rouds pa onda i u more kako bi počeo prvi deo pomorskih testiranja.

Nakon dugog čekanja novog nosača aviona od 13 milijardi dolara zbog odugovlačenja jer je Američka mornarica morala da ispravi mnoge tehnološke propuste, novi nosač je zaplovio. Ovo je prvi brod nove klase nosača aviona i stoga poseduje veliki broj nadogradnji i promena za razliku od klase Nimic koja se danas najviše koristi u Američkoj mornarici.

Planiranje i izgradnja broda USS Džerald Ford traje već više od dese godina. Prvi ugovor je potpisan u junu 2004. godine. Čelik je po prvi put izrezan u avgustu 2005. godine, a svečanost polaganja kobilice održana je u decembru 2009. godine. Izgrađen je na velikom doku u Njuport Njuzu koji možete da prihvatiti dva broda njegove veličine.

Prvi put je pušten u more 2013. godine, a krstila ga je Suzan Ford, kćerka predsednika Forda 9. decembra 2013. godine.

Brod bi se se prema prvim predviđanjima trebao da pridruži floti 2014. godine, ali je gradnja usporena zbog velikog broja izazova, ali i velikih problema kao što su problemi sa novo dizajniranim nuklearnim reaktorima i električnim instalacijama.

Datum dostave broda pomeren je nekoliko puta, a prošle je godine pronađen problem u glavnim turbinama broda, tako da je datum dostave Američkoj mornarici ponovno odložen.

Više od 900 mornara stiglo je na brod u avgustu 2015. godine kako bi započeli sa vežbama. Brod je trebao početkom 2016. godine biti na moru. Mornari su ostali na brodu uprkos svim probijanjima rokova.

Šon Stakli, danas glavni sekretar Američke mornarice, nedavno je izjavio kako će se prvo testiranje izvesti u martu, ali je odloženo.

Svečanost puštanja u rad, tačke kada brod formalno ulazi u službu, očekuje se kasnije ove godine, iako tačan datum još nije objavljen.

Prema zakonu, Američka mornarica mora održavati i imati flotu od 11 nosača aviona, ali se izuzetak dogodio 2012. godine kako bi Američka mornarica mogla da iseče već stariji nosač aviona Enterprajz - prvi nosač na nuklearni pogon. Ironično, Enterprajz je i dalje u Njuport Njuzu, na suvom doku, bez nuklearnog goriva i čeka svoju konačnu sudbinu.

Istorijski gledajući, dolaskom nosača aviona Džerald Ford označava se po prvi put u 42 godine da je Američka mornarica izgradila nosač aviona nove klase. Prošli put se to dogodilo 1. marta 1975. godine, kada je USS Nimic zaplovio sa istog pristaništa.

Nakon mesec dana dostavljen je Američkoj mornarici, a 3. juna je i formalno ušao u upotrebu. Danas je Nimic najstariji nosač aviona u floti, pa će najverojatnije ostati u službi sve dok Džon Kenedi, koji se danas gradi u Njuport Njuzu ne pridruži floti.

Najnoviji dokumenti Američke mornarice govore kako će se Kenedi pridružiti floti 2023. godine. Treći brod iste klase, novi Enterprajz je također u ranim fazama izgradnje.

(Večernji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track