Najnovije vesti

(VIDEO) ERDOGAN ZA CNN: Ne zavodim diktaturu, mogu da umrem u bilo kom trenutku!

Intervju

(VIDEO) ERDOGAN ZA CNN: Ne zavodim diktaturu, mogu da umrem u bilo kom trenutku!

Planeta

ANKARA - Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je u intervjuu CNN-u da ustavne reforme ne znače prelazak na diktaturu, demantujući navode da je taj novi sistem "kao skrojen za njega".

"To nije sistem koji pripada Tajipu Erdoganu. Ja sam smrtno biće, mogu da umrem u bilo kom trenutku", kazao je Erdogan i odbacio optužbe da je podržao izmene iz želje da ojača svoju moć, a ne da unapredi politički sistem Turske.

"Sistem predstavlja promenu, transformaciju demokratske istorije Turske", kazao je on u intervjuu datom u utorak Beki Anderson u predsedničkoj palati u Ankari. To je, kako napominje CNN, prvi intervju koji je Erdogan dao posle referenduma.

"Istina, promene su velike. Ali to ne znači da ću postati diktator. Tamo gde je diktatura nema predsedničkog sistema. A ovo što ste videli u nedelju zove se demokratija. Ja to zovem voljom naroda", rekao je Erdogan i kazao da je "inače fudbaler" i da će stoga "sportskim žargonom da objasni trenutnu situaciju.

"Nema veze pobediš li 1-0 ili 5-0, pobeda je pobeda", rekao je on. Na pitanje o odnosima Turske i Evropske unije, Erdogan je podsetio da Ankara "pune 54 godine stoji pred vratima EU".

"S političkog gledišta, to jednostavno nije podnošljivo. Pokušali smo da ispunimo sve njihove zahteve, ali oni nisu održali svoja obećanje. Ako promene politiku prema Turskoj, onda opet možemo da sednemo za sto i vidimo šta još može da se uradi", rekao je. Predsednik Turske je izrazio zadovoljstvo što mu je stigla čestitka od američkog predsednika Donalda Trampa povodom rezultata referenduma.

"Lepo je to, ali još lepše bi bilo da se nađemo uživo i poboljšamo našu saradnju. Sviđa mi se Tramp, njegovi potezi čine me srećnim. Mi smo saveznici i verujem da možemo rešiti puno problema", poručio je Erdogan.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...