(VIDEO) SVET NA IVICI RATA: Tramp će udariti na Kima najmoćnijim oružjem koje ima!
Foto: Rojters

Independent otkriva

(VIDEO) SVET NA IVICI RATA: Tramp će udariti na Kima najmoćnijim oružjem koje ima!

Planeta -

Sada kad imamo moćnu nuklearnu energiju da se zaštitimo od američke nuklearne pretnje, odgovorićemo bez imalo ustručavanja sa punom ratnom opremom, u našem stilu nuklearnog napada, i izaćićemo kao pobednici u konačnoj bici sa SAD.

Ovo je samo jedna od nedavnih izjava Ministarstva unutrašnjih poslova Severne Koreje, a tenzije i dalje rastu oko raketnih testiranja i nuklearnog programa, piše Independent u svojoj analizi.

Kako objavljuje list vladajuće radničke partije, zemlja je spremnai za borbu i da pokori američki nuklearni pogon nosača aviona sa samo jednim napadom i upoređuju ga sa “džinovskom životinjom”. Na zvaničnom veb sajtu Severne Koreje pojavilo se i upozorenje da će Pjongjang "zbrisati" SAD ukoliko Vašington započne rat na Korejskom poluostrvu.

Donald Tramp je takođe uputio teške pretnje, govoreći da će ukoliko Kina nije u stanju da obuzda svog saveznika, poslati ratne brodove u region.

Njegova naređenja da se najmoćnijom nenuklearnom bombom (Majkom svih bombi) uništi sistem pećina koji je koristila Islamska država u Avganistanu, i pre toga napad na vazdušnu bazu u Siriji, tumače se upravo kao upozorenje Pjongjangu.

Ali postavlja se pitanje da li je Tramp spreman da preuzme iste korake i kada je u pitanju Severna Koreja i suprotstavi se opasnosti od mogućeg nuklearnog napada. Dejvid S. Maksvel, bivši pukovnik specijalnih snaga američke vojske, koji je služio u Koreji i Japanu, izjavio je da američke snage spremaju najmoćniju bombu (MOP), razvijenu posebno za uništavanje Severne Koreje.

"Postoji mnogo meta u svetu koje su zakopane duboko pod zemljom, a ova bomba (MOP) je razvijena uprazo za njih", kaže Maksvel za Independent.

Međutim postavlja se pitanje da li će ova vojna akcija protiv Severne Koreje izazvati katastrofalni odgovor sa severa? Maksvel koji je sada pomoćnik direktora Centra za bezbednosne studije na Univerzitetu Džordžtaunu, upozorio je da bi Pjongjang mogao da pokrene nuklearni napad ukoliko oseti da je njegov režim ugrožen.

Bivši politički direktor za specijalne operacije Koreje rekao je da bi čak i izolovani vazdušni napad mogao da dovede do katastrofe, zbog čega je neophodna evakuacija velikog dela Južne Koreje i raspoređivanje američkih snaga u okviru priprema za rat na kopnu.

SILA 10. epizoda: Kakvom bombom Severna Koreja preti SAD?

Kako prenosi Independent, Vašington ne može da reskira otuđenje Seula i Tokija, a Tramp je dvosmislen i radije će nasilnički da provocira pričom, nego što bi se ozbiljno predao u neku vojnu akciju. Posle razgovora sa predsednikom Kine, Si Đipingom Tramp je nazvao Kinu “žilom kucavicom” u Severnoj Koreji.

"Ništa nije jednostavno, ali ako žele da reše severnokorejski problem, oni će ga rešiti. Verujemo da naši saveznici u regiji i Kini mogu da podnesu pritisak, i da postoji šansa da ostvariti istorijski cilj bez nuklearnog oružja mirnim putem", rekao je Tramp.

Maksvel kaže da ne postoji niko, i nijedna obaveštajna služba u svetu koja bi mogla da predvidi kako će se odvijati daje situacij i kako će ko reagovati.Južna Koreja je na oprezu i na 85. godišnjicu korejske narodne armije, biće obezbeđena sa velikom količinom vojne opreme raspoređene na obe strane granice.

(Independent)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track