(VIDEO) TILERSON OBJASNIO: Od sad nam je Amerika na prvom mestu
Foto: Reuters

Prioritet

(VIDEO) TILERSON OBJASNIO: Od sad nam je Amerika na prvom mestu

Planeta -

VAŠINGTON - Američki državni sekretar Reks Tilerson proglasio je i zvanično princip "Amerika na prvom mestu" diplomatskom politikom, istakavši da SAD ne mogu uvek sebi da priušte da im nacionalni bezbednosni imperativi zavise od toga da li druge zemlje usvajaju američke vrednosti kao što su ljudska prava.

Tilerson je to rekao pred zaposlenima u Stejt departmentu, koji su zabrinuti zbog promene prioriteta, ali nije izneo detalje u vezi sa 2.300 radnih mesta koje planira da ugasi, niti o tome kako će se smanjenje budžeta Ministarstva spoljnih poslova za oko četvrtinu, koje je predložio, odraziti na rad Ministarstva.

Državni sekretar SAD je primetio da je u poslednje dve decenije Vašington "izgubio trag" o tome da li njihovi posleratni saveznici i dalje služe njihovim interesima.

"U određenim okolnostima, ako uslovljavate naše nacionalne bezbednosne napore time da neko usvoji naše vrednosti, verovatno nećemo postići naše nacionalne bezbednosne ciljeve. To, zapravo, stvara prepreke za našu sposobnost da unapređujemo naše interese na polju nacionalne bezbednosti i ekonomije", istakao je on.

Ipak, Tilerson je naglasio da SAD neće odustati od suštinskih vrednosti i, kako je rekao, tražiće od drugih zemalja da usvoje "određene akcije u vezi sa tim kako se ponašaju prema ljudima" ako žele sa sarađuju sa SAD. U ostalim slučajevima, naveo je, SAD će nastaviti da se zalažu za svoje vrednosti, ali ih neće koristiti kao sredstvo uticaja.

"To ne znači da te vrednosti ostavljamo po strani. To ne znači da se nećemo zalagati za slobodu, ljudsko dostojanstvo i adekvatno ponašanje prema ljudima širom sveta", poručio je Tilerson.

Što se tiče Rusije, rekao je da između dve najveće svetske nuklearne sile "gotovo da ne postoji nikakvo poverenje", ali da administracija nastoji da izgradi poverenje zajedničkim naporima u rešavanju istog pitanja, a prvo je Sirija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja