GMAIL KORISNICI ŽRTVE HAKERSKOG NAPADA! Gugl saopštio da je opasnost prošla: Virus je savladan!
Foto: Profimedia

Možemo da odahnemo

GMAIL KORISNICI ŽRTVE HAKERSKOG NAPADA! Gugl saopštio da je opasnost prošla: Virus je savladan!

Planeta -

Nepoznat broj korisnika Gmail servisa za slanje mejlova pretrpeo je hakerski napad za koji je Gugl (Google) saopštio da je savladan.

Krađa podataka na prevaru hakovanjem ("phishing"), dogodila se juče, što je Gugl kao pružaoca ovih usluga, primoralo da onemogući tzv. "oštećene naloge" s kojih je napad pokrenut.

Poput svih praksi "fišinga", napad je izveden slanjem imejl poruke korisnicima Gmail, u kojima se napadač pretvarao da je neko koga bi oni mogli da poznaju.

Međutim, za razliku od drugih "fišing" napada, ova imejl poruka je bila lažna pozivnica na zajedničko uređivanje Google Dokumenta.

Klikom na link za Google Dokument u imejl poruci, korisnici su odvedeni na stranicu koja ih je odvela na Google.com, a zatim im je zatražena dozvola za pokretanje aplikacije koju je napadač kreirao da bi dobio pristup Gmail nalozima korisnika, tako omogućavajući pristup njihovim imejl porukama i kontaktima.

Pored toga, kako se navodi, aplikacija je slala imejlove u ime korisnika drugim metama, rekao je Kuper Kvintin, tehnolog u Elektronik Frontier Faundejšnu.

Ovo hakovanje je uspešno jer deluje bez obzira na to da li je korisnik promenio šifru ili ima aktiviranu dvostruku proveru identiteta.

Google je izdao saopštenje u kom navodi da su "oštećeni nalozi onemogućeni" i da su "lažne stranice ukinute", kao i da njihov tim radi na "sprečavanju ponavljanja ovakve vrste prevare u budućnosti".

Za sada nema podataka o tome koliko korisnika Gmail-a je oštećeno.

"Koja je trenutno najsigurnija aplikacija dostupna svakom korisniku mobilnog telefona?”

Prema najnovijim istraživanjima, aplikacija koja vam može pružiti maksimalnu zaštitu tokom komunikacije preko vaših mobilnih telefona je Biocoded aplikacija. Potražnja za nekom aplikacijom koja će pružiti sigurnost i slobodu prilikom komunikacije je završena, jer su stručnjaci iz ove firme uspeli da naprave najveću moguću zaštitu vaših podataka.

Biocoded je aplikacija koja vam omogućava trenutno najviši mogući stupanj zaštite tokom komunikacije. Ova aplikacija poseduje dvostruki zaštitni protokol koji vam omogućava potpuno bezbednu komunikaciju. Biocoded aplikacija je proverena I odobrena od strane nezavisnih bezbednosnih agencija. Dok koristite ovu aplikaciju vaše poruke i pozivi su enkriptovani, a najzanimljivija opcija u okviru Biocoded aplikacije su kriptovan “group chat” i vremenski ograničene samo-uništavajuće poruke. Praktično svi podaci koje pošaljete ili razmenite u okviru ove aplikacije su potpuno zaštićeni i niko im ne može pristupiti čak iako vam ukradu telefon ako imate podatke zaključane unutar ove aplikacije.

Edvard Snouden je preporučio Signal, kao aplikaciju koja nudi najveći stepen sigurnosti podataka. Međutim, pojavom Biocoded aplikacije, Signal je je dobio realnu konkurenciju i možda čak izgubio vodeću poziciju, jer Biocoded štiti vaše podatke bolje čak i od Signal aplikacije, što potvrđuje i činjenica da je sigurnostne sile nekih zemalja koriste za internu komunikaciju. Na taj način svaki korisnik ove aplikacije praktično ima najvišu moguću zaštitu podataka na svom telefonu I u komunikaciji preko interneta.

Aplikacija je dostupna na svim mobilnim uređajima (Android, iOS i Windows), a više informacija možete pogledati OVDE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track