PJONGJANG U PANICI: Otkrili planove CIA da ubije Kim Džong-una na NEOBIČAN način
Foto: Fonet/AP

Neočekivano

PJONGJANG U PANICI: Otkrili planove CIA da ubije Kim Džong-una na NEOBIČAN način

Planeta -

Severna Koreja je u petak optužila je CIA da sa Južnom Korejom kuju zaveru da ubiju lidera izolovanog zemlje Kim Džong-Un, zbog rastućih tenzija u regionu.

Ta informacija dolazi nakon što je SAD odlučila nametne nove sankcije Severnoj Koreji, koje ciljaju svoje brodarstva i upotreba robovske radne snage.

Admiral Hari Haris Jr., glavni američki vojni oficir u Pacifiku, upozorio je da je pitanje kada, a ne da li će, Severna Koreja uspešno izgraditi nuklearni projektil sposoban da napadne SAD.

Kako se u saopštenju tvrdi, za CIA "je ubistvo biohemijskim supstancama uključujući i radioaktivne supstance i nano otrove, najbolji metod koji ne zahteva pristup meti, smrtonosni efekti mogu se pojaviti nakon šest meseci".

CIA i obaveštajne službe Južne Koreje "ideološki su vrbovale i podmitile građanina DNR Koreje koji se preziva Kim" da izvede napad na Kim Džong Una, navodi se saopštenju."Mi ćemo pronaći i nemilosrdno uništiti do poslednjeg teroriste američke CIA-e i marionete obaveštajnih službi Južne Koreje", navodi se u saopštejnju i dodaje da je taj plan isto što i "objava rata".

Optužbe su iznete u vreme kada je Pjongjang poveo sve ratoborniju retoriku sa administracijom američkog predsednika Donalda Trampa zbog programa naoružanja Severene Koreje.Retorički rat između te dve strane buknuo je u prošle dve nedelje, a Pjongjang je zapretio izvođenjem šestog nuklearnog testa koji bi samo još više povećao tenzije.

U saopštenju nije navedena nikakva informacija o tome na koji način je plan osujećen ili o tome šta se dogodilo sa navodnim špijunom.Severna Koreja nastavlja da izvodi operacije nadgledanja svoje populacije, a otvoreno neslaganje sa režimom smatra se ekstremno teškim.

Kim Džong-un je u petak bio u inspekciji artiljerijske jedinice koja se koristila za bombardovanje Južne Koreje u poslednjem smrtonosnom sukobu dve zemlje.

Svrha njegove poseta je bila da se proceni "borbenu gotovost" jedinice u pogledu novog sukoba.

(EPK)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 10. epizoda: Kakvom bombom Severna Koreja preti SAD?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track