ŠTA SVE ČEKA MAKRONA: Merkelova, Mejova, Putin, Tramp, protesti, Le Penova...BIĆE MU TEŠKO!
Foto: Reuters

Nije mu lako

ŠTA SVE ČEKA MAKRONA: Merkelova, Mejova, Putin, Tramp, protesti, Le Penova...BIĆE MU TEŠKO!

Planeta -

Emanuel Makron se nije ni ustoličio a već sinoć je izbio protest zbog njegove pobede, dok mu je najveći francuski sindikat uputio upozorenje da kreće u protest. Ali to nije sve sa čime će se novi francuski predsednik suočiti.

Nedugo nakon što je Makron proglašen za predsednika francuski levičari krenuli su u protest protiv novog francuskog predsednika, koji važi za veoma liberalnog političara što se ekonomije tiče, a često mu lepe i etiketu da ga podržava establišment.

S druge strane, Francuska demokratska konfederacija rada (CFDT), najveći sindikat u Francuskoj pozdravio je sinoć Makronovu pobedu, ali i naveo da je rezultat (ultradesničarskog) Nacionalnog fronta i dalje previsok.

"Sada, svi nemiri koje je ovim glasanjem izrazio deo biračkog tela mora da se čuju. Osećanje obespravljenosti, nepravde, pa čak i napuštenosti prisutno je među velikim brojem naših građana. CFDT poziva Emanuela Makrona da ne bude gluv na ovaj očaj", stoji u saopštenju ovog sindikata.

Jedan od militantnijih sindikata Generalna konfederacija rada (CGT) pozvao je već da se danas održe demonstracije kako bi se protestom protiv "liberalnih" ekonomskih politika obeležio početak Makronovog predsedavanja.

Ali neće mirovati ni njegova suparnica Marin le Pen. Agencija AP ocenila je da je Le Penova ostvarila najjači rezultat za njenu partiju Nacionalni front u 45-ogodišnjoj istoriji te stranke. Projektovani rezultati za Marin le Pen, neuobičajeno niska izlaznost i rekordan broj praznih listića ukazuju na teškoće s kojima će se suočiti Makron, bivši ministar ekonomije koji je pokrenuo sopstveni politički pokret pre tek godinu dana.

Makron će morati i da opravda podršku lidera EU i njenih članica, koje su ga otvoreno podržavale u kampanji. Tako je Tereza Mej već izrazila nadu da će vrlo brzo početi saradnju, ali je prvi razgovor imao sa nemačkom premijerkom Angelom Merkel.

On joj je obećao da će "vrlo brzo" doći u Berlin, što je preneo neimenovani izvor blizak Makronu a preneo Rojters.Isti izvor je dodao da je njihova razmena mišljenja bila "veoma topla".Portparol nemačke kancelarke Angele Merkel i nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel čestitali su među prvima Emanuelu Makronu pobedu.

"Vaša pobeda je pobeda za snažniju ujedinjenu Evropu i francusko-nemačko prijateljstvo", poručio je putem Tvitera portparol Merkelove, prenosi Rojters.

Kako će se snaći u sukobu Velike Britanije i Nemačke zbog Bregzita, ostaje tek da se vidi. Ali će morati da balansira i u jednom, mnogo većem sukobu.

Predsednik SAD Donald Tramp čestitao je Emanuelu Makronu izbor za predsednika Francuske i naglasio da se raduje radu sa njim."Čestitke Emanuelu Makronu na njegovoj velikoj pobedi danas na izborima za predsednika Francuske. Veoma se radujem radu sa njim!", napisao je Tramp na Tviteru.

S druge strane, i Rusija koja trenutno nema najbolje odnose sa SAD, ima svoja očekivanja od Makrona.Poslanik ruske Dume Dmitrij Novikov izjavio je da ne treba očekivati ozbiljnije promene u bilateralnim odnosima između Francuske i Rusije.

"Sve je već jasno. Makron će se u većoj meri oslanjati na stavove Vašingtona, kao i na stavove EU, kakve će potom i u Francuskoj formirati", rekao je on.

A predsednik odbora za spoljne poslove Donjeg doma ruskog parlamenta Leonid Sluckij izjavio je da rezultati izbora u Francuskoj ne predstavljaju samo pobedu Emanuela Makrona, već odluku naroda da su protiv „fregzita“. On je takođe rekao da je Le Penova uspela da duplira broj glasača, što ujedno predstavlja i pokazatelj trenutnog raspoloženja u Francuskoj.

Kako će se Makron snaći u svim ovim sukobima pokazaće budućnost. Sigurno je samo jedno da mu neće biti nimalo lako.

(E.P.K/Agencije/Sputnjik)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV: Pet činjenica koje niste znali o Emanuelu Makronu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track