NAJVEĆI HAKERSKI NAPAD IKADA PRETI DA PARALIŠE SVET Počelo u Britaniji a do sada pogođeno 99 zemalja
Foto: Reuters

U toku je

NAJVEĆI HAKERSKI NAPAD IKADA PRETI DA PARALIŠE SVET Počelo u Britaniji a do sada pogođeno 99 zemalja

Planeta -

Masivna hakerska kampanja sa ransomverom zahvatila je veliki broj organizacija širom sveta.

Iako je prvo odeknula vest da je pogođena Velika Britanija, odnosno njen nacionalni zdravstveni sistem NHS, napadi su prijavljeni i u Španiji, Italiji, Kini, Rusiji, Ukrajini, Vijetnamu i Tajvanu, javlja BBC.

Kompjuteri na hiljadama lokacija su zaključani od strane programa koji zahteva sumu od 300 dolara u kriptovaluti Bitcoin da bi dozvolio pristup računaru.

Za napad su iskorišćeni nedavno pokradeni alati za hakovanje NSA. Eksperti kažu da je napad organizovan tako da iskoristi slabosti u Microsoftovom sistemu.

Eksperti za sajber bezbednost smatraju da su ovi napadi, koji ciljaju privatne firme i javne organizacije, povezani. Svi imaju zajedničku metodu: rensomver nazvan WannaCry ili drugim varijantama tog imena.

Istraživač za antivirusnu kompaniju Avast, Jakub Kroustek, objavio je na Tviteru da je detektovano 36,000 napada i da su najteže pogođene Rusija, Ukrajina i Tajvan.

Sajber-ekspert za antivirusnu tvrtku Kaspersky objavio je da su napadi detektovani u čak 74 zemlje sveta i da broj napada ubrzano raste.

"Dejli telegraf" je objavio da hakeri traže otkup i da, prema do dostupnim informacijama, u bolnicama ne rade telefoni i kompjuteri, a u nekim od bolnica se primaju samo hitni slučajevi, dok je pacijentima poručeno da su sve operacije koje nisu hitne otkazane.

AP prenosi navode "NHS Didžitala", koji se brine o sajberbezbednosti bolnica, da je napad izveden "softverom za traženje otkupa" pod nazivom "Vona dekriptor" koji zaključava kompjuter i drži ga kao "taoca" dok napadači traže novac da bi on mogao ponovo da proradi.

"Nakon nečega za šta se sumnja da je sajber napad izveden na nacionalnom nivou preduzimamo sve moguće mere predostrožnosti kako bismo zaštitili nase lokalne sisteme Nacionalne zdravstvene službe (NHS)", objavio je na Tviteru ogranak NHS za Mersisajd na severu Engleske.

(Agencije/Index.hr)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kurir TV VESTI UŽIVO: Hoće li Vučić ubediti Kineze da ulažu u našu vojnu industriju?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja