TRAMPOVI ZEMLJOTRESI: Sukob američkog lidera i političkih elita
Foto: Profimedia

Rat

TRAMPOVI ZEMLJOTRESI: Sukob američkog lidera i političkih elita

Planeta -

Svaka odluka Donalda Trampa u očima establišmenta je nedopustiva greška - od otpuštanja šefa FBI do sastanka s ruskim i američkim diplomatama

VAŠINGTON - Američki predsednik Donald Trampa poslednjim potezima ponovo se sukobio s političkim establišmentom u Vašingtonu, a njegove odluke mediji i politički protivnici sve češće nazivaju političkim zemljotresima.Samo u poslednjih nekoliko dana uzdrmao je elite u Americi - prvo otpuštanjem šefa Federalnog istražnog biroa (FBI) Džejmsa Komija, pa susretom s ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovom iza zatvorenih vrata, ali i misterioznim sastankom sa američkim diplomatom Henrijem Kisindžerom.Agent KremljaUticajni američki magazin Nešenal interest piše da Trampov rat protiv establišmenta u Vašingtonu neće prestati.- Demokrate nastavljaju da napadaju Trampa kao agenta Kremlja i svi stalno pričaju o skandalima jer im je cilj da sruše predsednika iz druge partije. Međutim, Tramp bi mogao da izađe iz ove krize kao i iz svih dosadašnjih. On je profesionalac u preživljavanju, a moglo bi da se ispostavi da je pravi Hudini među političarima - piše Džejkob Hejlbron, urednik magazina.Spoljnopolitički analitičar Momčilo Pantelić za Sputnjik kaže da su Trampove novine pogoršale situaciju.- Glavni princip njegove spoljne, pa i unutrašnje politike je nepredvidivost. Obećao je da će poboljšati odnose s Rusijom, pa ih je zapravo pogoršao. Govorio je da ga ne zanima Bliski istok, pa je bombardovao Siriju i Avganistan, pokrenuo trupe ka Severnoj Koreji i nastavio nuklearni štit. Tramp američki sistem ruši i menja sporije nego što je obećavao - kaže on.

Neočekivane kritike

Jevgenij Primakov mlađi kaže da je zabavno gledati kako demokrate sada brane Komija, koga su prethodno napadale.- Bez obzira na to šta Tramp uradi, u očima establišmenta sve će biti nedopustiva greška. Pa kad bi spasao dete koje se davi, oni bi ga optužili da je pokušao da ga utopi - kaže unuk jednog od najpoznatijih ruskih diplomata za Sputnjik.On dodaje da Henri Kisindžer ostaje veza za nezvaničnu komunikaciju između Rusije i SAD. - Njega uvažavaju u Moskvi i Njujorku jer je vrlo pametan i mudar. On je američki patriota, a ne veliki saveznik Rusije, ali uliva nadu - kaže on.

TVITER MIRENJE Poruka Rusima i Ukrajincima HAJDE DA GRADIMO MIRAmerički predsednik Donald Tramp objavio je na Tviteru fotografije sa sastanaka sa šefovima diplomatija Rusije i Ukrajine, ispod kojih je napisao: „Hajde da gradimo mir!“- U istom danu imao sam sastanke s ruskim i ukrajinskim ministrima spoljnih poslova Sergejom Lavrovom i Pavlom Klimkinom - naveo je Tramp.Tramp je ove fotografije objavio nakon što se digla prašina pošto je Ambasada Rusije objavila fotografije sastanka Trampa i Lavrova, održanog iza zatvorenih vrata, kao i ruskog ambasadora u Vašingtonu Sergeja Kisljaka.

Poruka KomijuPAZI ŠTA PRIČAŠ, MOŽDA SMO SNIMLJENIPredsednik SAD Donald Tramp upozorio je otpuštenog direktora FBI Džejmsa Komija u petak da ne daje detalje njihovih razgovora medijima, sugerišući pritom da su oni možda snimani. Za manje od sat vremena Tramp je u talasu tvitova napao „lažne medije“, pa je čak najavio da razmišlja o ukidanju pres-konferencija.

E.K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track