UZBUNA ZBOG SEVERNE KOREJE! KINA ODGOVARA VAŠINGTONU: Ne razumemo šta je problem!
Foto: AP

Smeta im prisustvo

UZBUNA ZBOG SEVERNE KOREJE! KINA ODGOVARA VAŠINGTONU: Ne razumemo šta je problem!

Planeta -

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je svaka država dobrodošla na forum o kineskom novom "Putu svile", nakon što su SAD upozorile Kinu da prisustvo Severne Koreje može da utiče na učešće drugih država na forumu.

U kratkom saopštenju Ministarstvo spoljnih poslova Kine je saopštilo da "ne razume situaciju".

"Inicijativa Pojas i put je otvorena i inkluzivna. Dobrodošle su delegacije svih država da prisustvuju forumu u okviru međunarodne saradnje", navodi se u saopštenju.

Dva izvora koja su upoznata sa situacijom, saopštila su da je američka ambasada u Pekingu poslala upozorenje kineskom Ministarstvu navodeći da poziv na učešće na forumu koji je upućen Severnoj Koreji šalje pogrešnu poruku u vreme kada svet pokušava da izvrši pritisak na Pjongjang zbog ponavljanih nuklearnih testova.

Neimenovani izvor upoznat sa tim upozorenjem, tvrdi da bi neke zapadne zemlje mogle da napuste posebnu sednicu u okviru samita kojoj će, kako je najavljeno, Severnokorejci prisustvovati, ukoliko im na tom skupu bude data previše značajna uloga.

"To je izazvalo veliku zabrinutost", rekao je isti izvor.

Portparolka Kancelarije za istočnu Aziju pri američkom Stejt departmentu Ana Riči-Alen izjavila je da su SAD očekivale da će Kina susednu Severnu Koreju "pritisnuti" kako bi se vratila "ozbiljnim pregovorima" o denuklearizaciji.

"To podrauzumeva i preduzimanje koraka kako bi se režimu severnokorejskog lidera Kim Džon-una jasno stavile do znanja političke, ekonomske i diplomatske posledice njegovih nesmotrenih i nezakonitih akcija", istakla je ona.

Kinesko Ministartvo je u utorak saopštilo da će Severna Koreja poslati delegaciju na samit, ali nije iznelo druge detalje.

SAD će na samit poslati delegaciju na čelu sa savetnikom Bele kuće Metom Potingerom, najavilo je ranije kinesko Ministarstvo.

Britanska agencija napominje da za sada nije jasno kojim sednicama će Severna Koreja prisustvovati, navodeći da je za nedelju po podne zakazano nekoliko sednica.

Forum koji se održava ovog vikenda ugostiće delegacije 29 država.

Kinesko ministarstvo nije navelo ko će biti predstavnik severnokorejske delegacije, ali je novinska agencija Južne Koreje navela da će to najverovatnije biti ministar finansija Severne Koreje Kim Džong-dže.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 10. epizoda: Kakvom bombom Severna Koreja preti SAD?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja