BRITANSKA PREMIJERKA ZAPRETILA: Društvene mreže da štite podatke korisnika, inače...
Foto: Reuters

Traži veća ovlašćenja

BRITANSKA PREMIJERKA ZAPRETILA: Društvene mreže da štite podatke korisnika, inače...

Planeta -

Britanska premijerka Tereza Mej obećala je da će uspostaviti nova ovlašćenja koja će joj omogućiti da kazni društvene mreže i kompanije koje se bave komunikacijama ako ne štite podatke svojih korisnika, ali i da će tražiti da firme plaćaju za nadzor interneta.

Ona je ovo predizborno obećanje uputila nakon što su kompanije poput Fejsbuka i Tvitera kritikovale vladu da ne čini dovoljno kako bi zaustavila širenje ekstremističke sadržine na internetu i pomogla žrtvama zloupotrebe.

"Internet je doneo obilje mogućnosti, ali i značajne nove opasnosti koje su se razvile brže nego odgovor društva na njih. Želimo da kompanije koje upravljaju društvenim mrežama učine više kako bi pomogle da se uspostavi ravnoteža, i preduzećemo akciju kako bismo obezbedili da one to učine", saopštila je Mej.

Premijerka, koja ima velike izgleda da osvoji većinu na vanrednim parlamentarnim izborima zakazanim za 8. jun, obećala je da će usvojiti zakone koji će korisnicima dati nova prava da pristupaju podacima o sebi samima, a vladi ovlašćenje da ta prava stavi na snagu uz kaznene mere ako budu prekršena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track