Najnovije vesti

MISTERIJA HAKERSKOG NAPADA KOJI JE IZAZVAO PANIKU: Niko ne zna šta se dogodilo i šta ako se PONOVI
Foto: Profimedia

Tražili otkup između 300 i 600 dolara

MISTERIJA HAKERSKOG NAPADA KOJI JE IZAZVAO PANIKU: Niko ne zna šta se dogodilo i šta ako se PONOVI

Planeta

Britanska vlada još uvek ne zna ko stoji iza jučerašnjeg globalnog sajber napada koji je poremetio rad zdravstvenog sistema Velike Britanije, izjavila je ministarka unutrašnjih poslova Amber Rad.

"Nismo u mogućnosti da vam kažemo ko stoji iza napada. Taj posao (istrage) je i dalje u toku", rekla je ona.Britanska ministarka policije je navela da Nacionalni centar za sajber bezbednost sarađuje sa zdravstvenom službom u toj zemlji kako bi se osiguralo da napad bude obuzdan i ograničen, dok Nacionalna agencija za borbu protiv kriminala radi sa svima njima na otkrivanju odakle je napad došao.

Radova je rekla da vlada u Londonu ne zna da li je napadom upravljala strana vlada.

Svetske agencije su objavile da je juče u najmanje 74.000 hakerskih napada softverom koji blokira kompjuter i ne dozvoljava njegovo korišćenje dok se hakerima ne isplati otkup (rensomver) obuhvaćeno oko 100 država sveta i da je korišćen virus kojeg stručnjaci nazivaju "WCry" i "WannaCry".

Hakeri su tražili između 300 i 600 dolara u svakom pojedinačnom napadu, a stručnjaci za sajber bezbednost su naveli da su pojedine žrtve napada plaćale otkup u digitalnoj valuti bitkoinu.

Iza masovnih hakerskih napada uz traženje otkupa, koji su u petak izvedeni na bolnice i kompanije širom Evrope, nazire se navodni procureli sajber virus američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA), navode pojedini mediji.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...