MISTERIJA HAKERSKOG NAPADA KOJI JE IZAZVAO PANIKU: Niko ne zna šta se dogodilo i šta ako se PONOVI
Foto: Profimedia

Tražili otkup između 300 i 600 dolara

MISTERIJA HAKERSKOG NAPADA KOJI JE IZAZVAO PANIKU: Niko ne zna šta se dogodilo i šta ako se PONOVI

Planeta -

Britanska vlada još uvek ne zna ko stoji iza jučerašnjeg globalnog sajber napada koji je poremetio rad zdravstvenog sistema Velike Britanije, izjavila je ministarka unutrašnjih poslova Amber Rad.

"Nismo u mogućnosti da vam kažemo ko stoji iza napada. Taj posao (istrage) je i dalje u toku", rekla je ona.Britanska ministarka policije je navela da Nacionalni centar za sajber bezbednost sarađuje sa zdravstvenom službom u toj zemlji kako bi se osiguralo da napad bude obuzdan i ograničen, dok Nacionalna agencija za borbu protiv kriminala radi sa svima njima na otkrivanju odakle je napad došao.

Radova je rekla da vlada u Londonu ne zna da li je napadom upravljala strana vlada.

Svetske agencije su objavile da je juče u najmanje 74.000 hakerskih napada softverom koji blokira kompjuter i ne dozvoljava njegovo korišćenje dok se hakerima ne isplati otkup (rensomver) obuhvaćeno oko 100 država sveta i da je korišćen virus kojeg stručnjaci nazivaju "WCry" i "WannaCry".

Hakeri su tražili između 300 i 600 dolara u svakom pojedinačnom napadu, a stručnjaci za sajber bezbednost su naveli da su pojedine žrtve napada plaćale otkup u digitalnoj valuti bitkoinu.

Iza masovnih hakerskih napada uz traženje otkupa, koji su u petak izvedeni na bolnice i kompanije širom Evrope, nazire se navodni procureli sajber virus američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA), navode pojedini mediji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track