SRPSKA ZAJEDNICA U AUSTRIJI: Zabraniti USTAŠKA obeležja u Blajburgu
Foto: AP

Apel

SRPSKA ZAJEDNICA U AUSTRIJI: Zabraniti USTAŠKA obeležja u Blajburgu

Austrija -

Srpska zajednica u Austriji ponovila je, povodom današnje komemoracije u Blajburgu, svoj apel da se zabrane ustaška obeležja u Austriji.

"Nakon što je prošle godine po ponovljeni put na komemorativnom događaju za žrtve takozvanog "Blajburškog masakra" došlo do prezentovanja ustaških simbola, dali smo sebi za pravo da tada austrijskim institucijama uputimo apel s molbom da u budućnosti učine sve što je u njihovoj moći kako bi sprečili isticanje takvih oznaka. Pošto će uskoro u Blajburgu ponovo biti održana komemoracija kod koje postoji velika verovatnoća da će ponovo doći do glorifikacije fašističkih i ekstremno desničarskih sadržaja, smatramo da smo u moralnoj obavezi da naš apel iz prošle godine ponovimo", ističe se u apelu koji su potpisale više srpskih organizacija u Austriji.

Među njima su Savez Srba, zajednice srpskih pokrajina iz svih delova Austrije, Prosvjeta, SPOJI, brojni klubovi, ali i pojedinci.

"Mi nismo protiv same komemoracije. Iako je za mnoge neshvatljivo, verovatno ili bolje rečeno pogotovo ustaše, koji su odgovorni za toliko groznih zločina, zaslužuju da se neko moli za njihove duše. Nesumnjivo to zaslužuju oni, koji su pogubljeni u toku odmazde Titovih partizana, a da prethodno ništa nisu skrivili. Mi smo mišljenja da komemoracija za mrtve u Blajburgu zaslužuje više poštovanja prema mrtvima", ističe se u pismu.

U tom kontekstu fašistička obeležja, pevanje rasističkih pesama i revizija istorije ne bi trebalo da imaju prostora u javnosti, smatra srpska zajednice.

Ustaški simboli Nezavisne Države Hrvatske zastupaju najbrutalnije zločine, rasnu mržnju i genocid nad stotine hiljada Srba, desetine hiljada Jevreja i Roma u Drugom svetskom ratu.

"Kao građani jedne slobodne i demokratske države kao što je Austrija, mi moramo imati svest i obavezu da se distanciramo i da se usprotivimo svakoj glorifikaciji fašističkih ideja i sadržaja", naglašava se u apelu.

Prethodno je više antifašističkih organizacija u Austriji, kao i stranka Zelenih u pokrajini Koruška zatražilo zabranu komemorativnog skupa i unošenje zabrane ustaških simbola u zakon o zabrani veličanja Trećeg rajha.

Hrvatske vlasti položile vence uoči skupa

Hrvatska državna delegacija, na čelu sa predsedavajućim Sabora Goranom Jandrokovićem, položila je danas vence na groblju Dobrava kod Maribora, pre nego što se uputila prema Blajburškom polju u Austriji, gde će se pod pokroviteljstvom hrvatskog Sabora održati centralna komemoracija ubijenim pripadnicima ustaškog pokreta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track