MLADIĆ KOJI JE SPASAO SVET OD FATALNOG NAPADA HAKERA: Ne osećam se kao heroj, a evo i zašto
Foto: Printscreen Twitter

Skromno

MLADIĆ KOJI JE SPASAO SVET OD FATALNOG NAPADA HAKERA: Ne osećam se kao heroj, a evo i zašto

Planeta -

Mladi, 22. godišnji britanski ekspert Markus Hačins, zaslužan za zaustavljanje kompjuterskog virusa "Vonakraj" (WannaCry) koji je paralisao mnoge kompjutere u 150 zemalja, izjavio je da se ne oseća kao heroj, već da se bori protiv kompjuterskih virusa jer je to ispravno.

"Definitivno nisam heroj već neko ko je radio svoj posao kako bi zaustavio botnetove", rekao je Hačins i naveo da se hiljade eksperata borilo protiv virusa.

Prema njegovim rečima, on je naleteo na rešenje kada je analizirao uzorak jednog koda i primetio da je povezan sa neregistrovanom veb stranicom.

Tada je odmah regiostrovao domen, nešto što i inače radi, kako bi otkrio način za praćenje ili zaustavljanje sajber pretnji.

Jedan od šefova kompanije "Kriptos Lodžik" za koju Hačins radi, istakao je da mladić nije spasio samo SAD od virusa, već je sprečio dalju štetu u ostatku sveta.

Globalni sajber napad, koji se dogodio u petak, ugrozio je oko 150 zemalja i više od 300.000 kompjutera.

"Koja je trenutno najsigurnija aplikacija dostupna svakom korisniku mobilnog telefona?”

Prema najnovijim istraživanjima, aplikacija koja vam može pružiti maksimalnu zaštitu tokom komunikacije preko vaših mobilnih telefona je Biocoded aplikacija. Potražnja za nekom aplikacijom koja će pružiti sigurnost i slobodu prilikom komunikacije je završena, jer su stručnjaci iz ove firme uspeli da naprave najveću moguću zaštitu vaših podataka.

Biocoded je aplikacija koja vam omogućava trenutno najviši mogući stupanj zaštite tokom komunikacije. Ova aplikacija poseduje dvostruki zaštitni protokol koji vam omogućava potpuno bezbednu komunikaciju. Biocoded aplikacija je proverena I odobrena od strane nezavisnih bezbednosnih agencija. Dok koristite ovu aplikaciju vaše poruke i pozivi su enkriptovani, a najzanimljivija opcija u okviru Biocoded aplikacije su kriptovan “group chat” i vremenski ograničene samo-uništavajuće poruke. Praktično svi podaci koje pošaljete ili razmenite u okviru ove aplikacije su potpuno zaštićeni i niko im ne može pristupiti čak iako vam ukradu telefon ako imate podatke zaključane unutar ove aplikacije.

Edvard Snouden je preporučio Signal, kao aplikaciju koja nudi najveći stepen sigurnosti podataka. Međutim, pojavom Biocoded aplikacije, Signal je je dobio realnu konkurenciju i možda čak izgubio vodeću poziciju, jer Biocoded štiti vaše podatke bolje čak i od Signal aplikacije, što potvrđuje i činjenica da je sigurnostne sile nekih zemalja koriste za internu komunikaciju. Na taj način svaki korisnik ove aplikacije praktično ima najvišu moguću zaštitu podataka na svom telefonu I u komunikaciji preko interneta.

Aplikacija je dostupna na svim mobilnim uređajima (Android, iOS i Windows), a više informacija možete pogledati OVDE

(KURIR TV) Novi virus pokorio svet: 5 super saveta kako da se zaštitite od napada!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track