(VIDEO) NIŠTA IM NIJE SVETO: Džihadisti objavili snimak skrnavljenja crkve
Foto: Printscreen Twitter

Strašno

(VIDEO) NIŠTA IM NIJE SVETO: Džihadisti objavili snimak skrnavljenja crkve

Planeta -

Novinska agencija Amak, koja podržava Islamsku državu, objavila je video snimak na kom se vidi kako džihadisti uništavaju verske simbole u jednoj crkvi u filipinskom gradu Maravi.

Kako je objavljeno na sajtu SITE, koji prati aktivnosti terorističkih grupa, borci Islamske države su potom i zapalili crkvu.

Više hiljada civila koji su želeli da pobegnu od sukoba u opkoljenom gradu Maravi na Filipinima blokirano je nakon što je četvoročasovno primirje za evakuaciju stanovnika prekinuto zbog pucnjave.

Samo 134 osobe su danas oslobođene, manje nego prethodnih dana, uprkos nadama vlade da će više od 1.000 njih moći da napusti grad u kojem se već 13 dana vode intenzivni sukobi.

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte smatra da će opsada biti gotova u narednim danima uprkos žestokom otporu ekstremista udruženih sa pripadnicima Islamske države na ostrvu Mindanao.

Oko 400 lokalnih ekstremista, uz podršku oko 40 stranih boraca, upalo je u Maravi 23. maja, ali su ih filipinske snage potpisnule ka centru grada prethodne nedelje nakon ulaska oko 4.000 vojnika uz podršku helikoptera i aviona koji su ih građali raketama i bombama, podseća Rojters.

Skoro 180 osoba je juče ubijeno u borbama oko grada Maravija između filipinskih snaga i grupa povezanih sa Islamskom državom, koju predvodi grupa Maute.

Zauzimanje Maravija najveće je upozorenje do sada da Islamska država gradi uporište na jugoistoku Azije i tamo primenjuje brutanlu taktiku već viđenu u Iraku i Siriji.

Pripadnici grupe Maute, naoružani mitraljezima i ručnim topovima, i dalje kontrolišu centar grada, uprkos napadima filipinskih snaga, kako iz vazduha tako i kopnenim putem. Većina od 200.000 žitelja Maravija do sada je pobeglo.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Ratuju za veru, ali i debelu platu: Ko su ljudi koji iz Srbije odlaze na sirijski front?

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track