KRVAVA BAJKA: Prava priča o Pepeljugi nije nimalo nalik Diznijevom crtaću
Foto: Promo

Jeziva

KRVAVA BAJKA: Prava priča o Pepeljugi nije nimalo nalik Diznijevom crtaću

Planeta -

U originalnoj verziji Pepeljuga nije bila nimalo naivna, a zbog Diznijeve adaptacije se o toj prvoj verziji vrlo malo zna.

Moderne interpretacije slavnih bajki najčešće su ekstremno daleko od prave istine, tvrde analitičari književnosti. To se tiče i bajki čuvene braće Grim i jedne od njihovih najslavnijih bajki - Pepeljugi.

Spekuliše se da su braća Grim svojom originalnom verzijom predstavili društveno pitanje koje je bilo prisutno u razdoblju njihovog stvaranja. Oni su na vrlo jednostavan način prikazali ljubomoru između mlade maćehe i usvojene ćerke, što je bio čest slučaj u 18. i 19. veku, kada su se očevi često ženili devojkom sličnog uzrasta kao što su bila njihova deca nakon što bi im žena umrla od bolesti, poput tuberkuloze.

U originalu, Pepeljuga ubija maćehu

Većina zna Grimovu verziju Pepeljuge u kojoj princ posipa katran po stepenicama nadajući se da će se Pepeljuga zaglaviti pri pokušaju begstva s bala. Njegov plan nije uspeo, jer je od nje ostala jedino cipelica.

Njene sestre, koje su "lepe al' crnog srca" pokušavaju da prevare princa da se oženi njima. Jedna od njih odseca palac da bi joj stopalo stalo u cipelu, a druga seče petu. Njihova prevara je očigledna kad Pepeljugine magične ptičice pokažu princu krvave mrlje na njihovim čarapama.

Za kaznu su zlim sestrama iskopane oči. Iako je to odlična verzija Pepeljuge, to nije ona na kojoj je Dizni utemeljio svoj film.

Postoji i verzija bajke u kojoj Pepeljuga na grudi svoje maćehe baca težak drveni sanduk da bi joj slomila vrat, jer joj je tako rekla dadilja. Pepeljuga tada treba da uveri svog oca da oženi dadilju, u čemu i uspeva. Ipak otkriva se da je dadilja skrivala činjenicu da ima sedam ćerki, a kad one stupe na scenu - otac izgubi zanimanje za Pepeljugu. Svih sedam novostečenih polusestri je zlostavljaju, nazivajući je pogrdnim imenima i primoravaju da radi kao služavka. Ostatak priče prati tradicionalnu bajku kakva nam je poznata, ali je lepo znati da Pepeljuga nije oduvek bila tako naivna i nevina.

(Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track