OPASNO SE ZAKUVALO NA BLISKOM ISTOKU: Rat samo što nije počeo!
Foto Reuters, Foto: Reuters

OPASNO SE ZAKUVALO NA BLISKOM ISTOKU: Rat samo što nije počeo!

Planeta -

Kriza u odnosima arapskih monarhija počela je nakon arapsko-muslimansko-američkog samita u Rijadu. Razlog za prekid odnosa arapskih država i Katara zapravo je mnogo ozbiljniji i dublji od onog koji je zvanično naveden.

Ovo je za Sputnjik izjavio politikolog, stručnjak za probleme regiona Kavkaza i Bliskog istoka, Stanislav Tarasov:

„U Siriji sada dolazi do stabilizacije situacije u korist vladinih snaga i zvaničnog Damaska, što između ostalih podržava i Teheran. Nastavljaju se borbe u Jemenu, gde se ustanici koje simpatiše Iran bore protiv arapske koalicije sa Saudijskom Arabijom na čelu. Dohu na Arapskom poluostrvu odavno optužuju da ona gleda put Teherana i pokušava da nađe način da ostvari saradnju sa njim“, kaže Tarasov za Sputnjik.

On ukazuje da je veoma interesantno da arapska štampa intenzivno piše da se navodno sprema poseta predsednika Rusije Vladimira Putina Kataru, a čak i Saudijskoj Arabiji. Smatra da je sve vrlo komplikovana igra, koja svedoči da na Bliskom istoku nije sve tako jednostavno i da se brzo stvaraju taktičke koalicije.

„Zasad deluje da je nemoguće da se zaustavi tendencija koja vodi u haos“, kaže Tarasov.

Dodaje kako se vidi da se nešto ozbiljno kuva i da je očigledno da su umešane obaveštajne i specijalne službe i u Saudijskoj Arabiji i službe njenih partnera.

„Ima i ozbiljnih sumnji i strahova da može doći do stvaranja nove geopolitičke alijanse Irana i Katara. Zato, ovo što se dešava, zapravo i nije iznenađenje. To je ’obična‘ borba, koja se tiče stvaranja različitih taktičkih alijansi“, kaže Tarasov.

Iran se plaši da će SAD prebaciti talas eskalacije iz Sirije na njihovu teritoriju.

„SAD će, po običaju, naći nekoga ko će za njih ratovati“, smatra Tarasov i dodaje da su u Siriji našli Kurde da ratuju umesto njih.

On kaže da su u Siriji odredi specijalnih snaga SAD, ali ih ima u malom broju i postavlja pitanje šta ako se iskomplikuju odnosi sa Iranom.

„Ko će zapravo ratovati za SAD? Arapi?! Iskustvo je pokazalo da je arapska koalicija zapravo nesposobna da ratuje. Arapi mogu da finansiraju rat, oni imaju novca za skupu vojnu tehniku, ali ne umeju da ratuju. A Iran ima jaku i dobru vojsku. Iran je, uopšteno govoreći, tvrd orah koji je stalno pod spoljnim pritiskom i spreman je na mobilizaciju, na odgovor“, smatra Tarasov.

Direktor Instituta savremenog državnog razvoja Dmitrij Solonikov ocenjuje za Sputnjik da je nedavna Trampova poseta položila temelj raskola u bliskoistočnom regionu.

„Jedni su se našli u koaliciji sa SAD i njima je lako, jer sve mogu da srede uz jedno rukovanje. Za druge države sve je, nažalost, problem, jer ih smatraju izrodima. Tako je u ovu neslavnu grupu, uz Iran, dospeo i Katar. Bez podstreka SAD, koje su do nedavno bile glavni partneri Katara, Saudijska Arabija i druge arapske države ne bi samostalno pokrenule takvo zaoštravanje odnosa. Mislim da je čitava taktika bila unapred osmišljena i dogovorena“, kaže Solonikov.

Proučavalac religije i profesor na Fakultetu političkih nauka Miroljub Jevtić, kaže za Sputnjik da se radi o ozbiljnom pritisku SAD, verovatno na Saudijsku Arabiju, koja najviše finansira DAEŠ ali je mnogo moćnija od Katara.

„Verovatno je Amerika rekla Saudijcima da prekinu ili će biti svašta, te su morali da izaberu žrtvu. Iza svega ovog što je Islamska država, stoji najdirektnije Katar, ali i Saudijska Arabija mnogo više nego Katar, zato što je moćnija i organizovanija i cela ideološka priča dolazi iz Saudijske Arabije. Ali onda je došla pretnja iz Amerike i Saudijci su odlučili da Katar žrtvuju“, smatra Jevtić.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) SILA 16 epizoda: Jurišnici supersila - bradavičasta svinja protiv vrane!

(Kurir.rs/Sputnjik/Jovana Vukotić/Aleksandra Stanić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja