(VIDEO) OVA DRŽAVA JE ZABRANILA INTERNET: Blokada važi 7 dana, a razlog je krajnje razuman
Foto: Profimedia

Efikasno

(VIDEO) OVA DRŽAVA JE ZABRANILA INTERNET: Blokada važi 7 dana, a razlog je krajnje razuman

Planeta -

U neverovatnom iskazu predanosti fer pleju i jednakim šansama za sve, Etiopija je isključila svoj internet tokom završnih ispita.

Sav pristup društvenim medijima prekinut je do 8. juna dok stotine hiljade učenika pristupa završnoj maturi, piše Mirror.

Razlog nacionalne blokade je sprečavanje objavljivanja ispitnih pitanja i odgovora na društvenim mrežama. Ovaj je problem prošle godine bio toliko raširen da je vlada odlučila da preduzme ozbiljne mere.

“Isključivanje mreže urađeno je kako bi se sprečilo curenje pitanja koje se dogodilo prošle godine”, rekao je Muhamed Seid, direktor odnosa s javnošću etiopske Vlade. "Delujemo proaktivno. Želimo da naši učenici budu koncentrisani i oslobođeni psihološkog pritiska i distrakcija."

On nije rekao kada će tačno internet ponovo biti "uključen", ali je rekao kako je blokada fokusirana na društvene medije.

Većina vitalnih službi poput on-line bankarstva, ambasada i međunarodnih organizacija ostala je operativna.

Adis Abeba, glavni i najveći grad Etiopije već je i pre zabranjivao društvene medije. Protesti protiv vlade rezultirali su blokiranjem Fejsbuka i Tvitera. Ovaj se put blokada barem koristi za sprječavanje varanja na ispitima.

(Kurir.rs/Net.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track