SAMO OVAKO MOŽE DA SE PROMENI SVET: Pobuna i revolt građana je jedini način
Foto AP, Foto: FOTO AP

aNALIZA

SAMO OVAKO MOŽE DA SE PROMENI SVET: Pobuna i revolt građana je jedini način

Planeta -

Gotovo 100 godina kasnije, revolt građana mogao bi biti jedini način da transformišemo našu realnost u svet kakav bismo želeli da imamo, navodi Horhe Valero u tekstu za Euraktiv.

Brisel je učinio sve od sebe da nekako dokuči kakva će biti sudbina Tereze Mej i kada će pregovori o Bregzitu zaista početi, nakon što su održani izbori u Britaniji. Mej nije dobila izbore, a lider Laburista Džeremi Korbin ih nije izgubio, navodi portal.

Birači su nagradili veselu kampanju kandidata levice i kaznili predvidljivu kampanju "snažne i stabilne" Mej.

Rezultat je bio novi udarac establišmentu u svetlu junskog glasanja o Bregzitu, izbora Donalda Trampa za predsednika Sjedinjenih Američkih Država i uspona Emanuela Makrona, koji je prodrmao političku scenu u Francuskoj.

Korbinova kampanja je privukla veliki broj mladih ljudi, dok je polovina Makronovih kandidata za izbore koji će biti održani tokom vikenda preduzetnici, poljoprivredni proizvođači, nastavnici, vatrogasci, pa čak i jedan pilot borbenog aviona.

Korbinova stranka raste i preti da pretvori stranačku politiku u politiku građana.

U eri društvenih mreža, evropska komesarka za konkurenciju Margret Vestager je izjavila da demokratija "mora da se adaptira" dok se građani bore za sebe na nove načine, iako nedostatak sredstava mora da se reši.

Milijarder Džordž Soroš je dodao da stavovi koje je izneo jedan od glavnih arhitekata evrointergacija franacuki političar i ekonomista Žan Mone moraju radikalno biti izmenjeni.

U "Pobuni masa", španski filozof i sociolog Hose Ortega i Gaset je upozorio na pojavu masovnosti i opasnost koju ona predstavlja demokratiji u kontekstu fašizma.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track