5 NAJVAŽNIJIH STVARI U VEZI SA BLOKADOM KATARA: Evo zašto je došlo do raskola
Foto Reuters, Foto: Reuters (5.6.2017)

kriza u zalivu

5 NAJVAŽNIJIH STVARI U VEZI SA BLOKADOM KATARA: Evo zašto je došlo do raskola

Planeta -

Iako je od blokade Katar prošlo skoro nedelju dana još uvek nema rešenja na vidiku. Al Džazira je objavila ključne tačke raskola između Katara i zemalja koji su s njima odlučile da prekinu diplomatske veze.

1.Ekonomska blokada

Rijad predvodi ekonomsku blokadu koja je nametnuta Dohi, a analitičari procenjuju da bi sve to moglo da košta milijarde dolara. Saudijska Arabija je zatvorila kopnenu granicu i tako je zaustavljen protok roba, a ta je zemlja zajedno sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bahreinom zatvorila i vazdušni prostor za Katar. To je velika ekonomska šteta za aviokompanije, a na apele za puštanje u saobraćaj aviolinija niko ne odgovara. I pomorske linije su u prekidu pa su smer morali da promene tankeri koji prevoze tečni naftni gas iz Katara. Takođe, u naredne dve nedelje svi građani Katara koji se nalaze u te tri zemlje moraju da ih napuste.

2. Turski vojnici

Turska i Iran su nakon ovog poteza Saudijske Arabije i saveznika otvorile svoj vazdušni prostor za više letova iz Katara, a ponudile su i dostavu hrane jer su police radnji u Kataru nakon blokade opustošene. Iz Katara ipak poručuju da nema mesta panici jer imaju dovoljno zaliha. Nakon početka krize Turska je odlučila da ubrza slanje vojnika u svoju bazu u Kataru, koja može da primi do 5.000 vojnika iz Turske. Uprkos slanju vojske, ta je zemlja najavila je da će pomoći u rešavanju krize mirnim putem.

3. Mediji

Danima pre diplomatske krize, veb stranica Al Džahire u Saudijskoj Arabiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinu i Egiptu bila je blokirana, a nešto kasnije zatvoren je i lokalna kancelarija te medijske kuće. Pisalo se da je ta medijska kuća postala kolateralna žrtva diplomatske ofanzive protiv Katara a da se radi o političkoj odluci koja je ravna cenzuri.

4. Amerika

Američki predsednik je na Tviteru pisao da su lideri Bliskog istoka izjavili da će zauzeti oštar stav kada je u pitanju finansiranje ekstremizma, a kasnije je telefonski katarskom emiru ponudio pomoć u rešavanju krize. Ti su Trampovi tvitovi i potezi prouzrokovali dodatno neslaganje jer su nakon toga Jordan, Mauritanija i Senegal takođe prekinuli svoje odnose s Katarom, a Bahrein je zabranio izražavanje simpatija za Katar na društvenim mrežama. Za to je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima predviđena i novčana, ali i zatvorska kazna od 15 godina.

5. Popis terorista

Zemlje koje su prekinule diplomatske odnose sa Katarom na svoje su popise terorističkih organizacija dodali 59 pojedinaca i 12 organizacija, a od te su zemlje zatražili i da prestane da podržava grupe poput Hamasa i Muslimanske braće. Katar poručuje da je taj popis neosnovan i da neće popustiti pritiscima.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO;

(KURIR TV) SILA 16 epizoda: Jurišnici supersila - bradavičasta svinja protiv vrane!

(Kurir.rs/Net.hr)

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track