Najnovije vesti

PANIŠER DOBIO AMERIČKO POJAČANJE: Duterte i specijalci SAD oslobađaju grad od džihadista
Foto EPA, Foto: EPA

Rat protiv terorista

PANIŠER DOBIO AMERIČKO POJAČANJE: Duterte i specijalci SAD oslobađaju grad od džihadista

Planeta

Američke specijalne snage pomažu Oružanim snagama Filipina kako bi se okončala opsada Maravi Sitija na jugu te zemlje koju drže ekstremisti povezani s Islamskom državom, kazao je portparol ambasade SAD Rojtersu.

Agencija navodi da do sada nije bilo nikakvih potvrda da američke snage pružaju pomoć u bici za ovaj grad koja je ušla u treću nedelju.

Rojters navodi da je angažovanje specijalaca SAD usledilo nakon višemesečnih zategnutih veza dve savezničke zemlje zbog neprijateljstva koje je filipinski predsednik Rodrigo Duterte iskazivao prema Vašingtonu i njegovog obećanja da će izbaciti sa teritorije Filipina američke snage koje već dugo toj zemlji obezbeđuju obuku i pomoć.

"Na zahtev vlade Filipina, američke snage za specijalne operacije pomažu Oružanim snagama Filipina u aktuelnim operacijama u Maraviju, time se pruža pomoć komandantima Oružanih snaga Filipina na terenu u borbi protiv (islamističkih organizacija) Maute i Abu Sajaf. Iz bezbednosnih razloga, ne možemo da razgovaramo o specifičnim tehničkim detaljima podrške SAD aktuelnim operacijama Oružanih snaga Filipina", kazao je portparol američke ambasade u Manili.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto: EPA

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...