Najnovije vesti

VLADIMIR PUTIN PROFITIRA U KATARSKOJ KRIZI: Evo kako mu je Donald Tramp pomogao
Foto: FOTO REUTER

ISKUSNO

VLADIMIR PUTIN PROFITIRA U KATARSKOJ KRIZI: Evo kako mu je Donald Tramp pomogao

Planeta

Američki predsednik Donald Tramp raspiruje opasnu vatru na Bliskom istoku, dok ruski lider Vladimir Putin ne propušta priliku da se ugreje na njoj, pretvarajući Rusiju u jednu od odlučujućih sila u regionu, piše nemački "Handelsblat".

"Politika nove administracije Bele kuće na Bliskom istoku fizički jača pozicije Rusije. Ruski predsednik postaje glavni pobednik u globalnoj geopolitičkoj borbi", navodi autor članka Matijas Brugman.

"Handelsblat" navodi da se situacija tokom Trampove vladavine veoma razlikuje od vremena Baraka Obame. Vašington se sada posvađao i sa Evropom i sa arapskim svetom. U isto vreme je Vladimir Putin, nastavlja izdanje, "preuzeo taktiku Merkelove" - ja nastavljam, a ostali nek se sami snađu.

Zajedno sa nizom aktivnih samostalnih koraka, to je dovelo Rusiju do vodeće pozicije u globalnoj hijerarhiji, piše autor članka, upozoravajući da će značaj ruske države u međunarodnoj areni nastaviti da raste, između ostalog zahvaljujući Trampu.

"Svojom politikom Tramp je faktički podelio Arape, koje je zapravo hteo da ujedini protiv Irana - i na kraju su se države Persijskog zaliva urotile protiv Katara, optuživši ga za podršku Iranu i za finansiranje terorista", piše izdanje, navodeći da novi američki predsednik podržava one koji se oslanjaju na vojsku, a ne na diplomatiju.

Autor navodi da aktuelni konflikt u Persijskom zalivu ne okreće ka Rusiji samo Katar, koji je, kako podseća autor, već sebi osigurao paket akcija "Rosnjefta". Ruski energetski koncerni su se učvrstili u Libiji. Turska, članica NATO-a, okrenula se od Evrope i smatra Moskvu partnerom. Prijateljske veze sa Rusijom želi da sačuva i Iran - on u Siriji podržava vladine snage.

"Rusija je ponovo postala jedna od odlučujućih snaga na Bliskom istoku", navodi se u članku.

Autor članka posebno ukazuje na poziciju Katara, koji je takođe stao na stranu Moskve. U članku se navodi i da bi Peking, nakon što su Sjedinjene Države izašle iz Pariskog sporazuma o klimi, mogao da promeni svoj stav.

Pri svemu tome, SAD ne mogu sebi da dozvole da se okrenu od Rusije kada su im potrebni partneri u borbi protiv međunarodnog terorizma, navodi se u članku.

"Danas se o Putinu može govoriti parafraziranjem rimske poslovice - došao, video i pobedio", zaključuje "Handelsblat".

(Foto: Reuters)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

POGLEDAJTE: Putin vs novinari!

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...