Najnovije vesti

VLADIMIR PUTIN PROFITIRA U KATARSKOJ KRIZI: Evo kako mu je Donald Tramp pomogao
Foto: FOTO REUTER

ISKUSNO

VLADIMIR PUTIN PROFITIRA U KATARSKOJ KRIZI: Evo kako mu je Donald Tramp pomogao

Planeta
18:52h

Američki predsednik Donald Tramp raspiruje opasnu vatru na Bliskom istoku, dok ruski lider Vladimir Putin ne propušta priliku da se ugreje na njoj, pretvarajući Rusiju u jednu od odlučujućih sila u regionu, piše nemački "Handelsblat".

"Politika nove administracije Bele kuće na Bliskom istoku fizički jača pozicije Rusije. Ruski predsednik postaje glavni pobednik u globalnoj geopolitičkoj borbi", navodi autor članka Matijas Brugman.

"Handelsblat" navodi da se situacija tokom Trampove vladavine veoma razlikuje od vremena Baraka Obame. Vašington se sada posvađao i sa Evropom i sa arapskim svetom. U isto vreme je Vladimir Putin, nastavlja izdanje, "preuzeo taktiku Merkelove" - ja nastavljam, a ostali nek se sami snađu.

Zajedno sa nizom aktivnih samostalnih koraka, to je dovelo Rusiju do vodeće pozicije u globalnoj hijerarhiji, piše autor članka, upozoravajući da će značaj ruske države u međunarodnoj areni nastaviti da raste, između ostalog zahvaljujući Trampu.

"Svojom politikom Tramp je faktički podelio Arape, koje je zapravo hteo da ujedini protiv Irana - i na kraju su se države Persijskog zaliva urotile protiv Katara, optuživši ga za podršku Iranu i za finansiranje terorista", piše izdanje, navodeći da novi američki predsednik podržava one koji se oslanjaju na vojsku, a ne na diplomatiju.

Autor navodi da aktuelni konflikt u Persijskom zalivu ne okreće ka Rusiji samo Katar, koji je, kako podseća autor, već sebi osigurao paket akcija "Rosnjefta". Ruski energetski koncerni su se učvrstili u Libiji. Turska, članica NATO-a, okrenula se od Evrope i smatra Moskvu partnerom. Prijateljske veze sa Rusijom želi da sačuva i Iran - on u Siriji podržava vladine snage.

"Rusija je ponovo postala jedna od odlučujućih snaga na Bliskom istoku", navodi se u članku.

Autor članka posebno ukazuje na poziciju Katara, koji je takođe stao na stranu Moskve. U članku se navodi i da bi Peking, nakon što su Sjedinjene Države izašle iz Pariskog sporazuma o klimi, mogao da promeni svoj stav.

Pri svemu tome, SAD ne mogu sebi da dozvole da se okrenu od Rusije kada su im potrebni partneri u borbi protiv međunarodnog terorizma, navodi se u članku.

"Danas se o Putinu može govoriti parafraziranjem rimske poslovice - došao, video i pobedio", zaključuje "Handelsblat".

(Foto: Reuters)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

POGLEDAJTE: Putin vs novinari!

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...