Najnovije vesti

(VIDEO) SLAMKA SPASA ZA KATAR: Jedna zalivska zemlja otvorila koridor za snabdevanje hranom
Foto: Reuters 12.6.2017

kriza u zalivu

(VIDEO) SLAMKA SPASA ZA KATAR: Jedna zalivska zemlja otvorila koridor za snabdevanje hranom

Planeta

Katar je danas saopštio da je počeo da koristi morski put preko teritorijalnih voda Omana kako bi zaobišao blokadu koju su uvele Saudijska Arabija i još neke neke zalivske zemlje tvrdeći da vlasti u Dohi finansiraju terorizam.

Katarske su vlasti objavile i snimak na kojoj se vidi istovar tereta sa broda koji je stigao u luku u Dohi iz Sohara u Omanu, javlja ABC.

Do sada su brodovi koji bi dovozili teret u Katar najprije pristajali u luci u Abu Dabiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gdje je potom roba bila prekrcavana na manje brodove i tada prevožena do Dohe. Ali, budući da su i UAE priključili se blokadi koju je inicirala Saudijska Arabija, to je proteklih dana bilo nemoguće.

Vlasti u Dohi saopštile su da će pretovarom tereta u omanskim lukama Sohar i Salalahu izbeći potrebu za pristajanjem brodova u lukama zemalja koje su Kataru uvele blokadu.

Tim putem u Katar će  pristizati hrana na čiji uvoz je ta prebogata zemlja osuđena jer svoje proizvodnje gotovo i nema, a uvođenjem blokade zapretila joj je nestašica hrane.

U prvoj pošiljci u Katar su danas stigle namirnice koje su poslale Kataru prijateljske zemlje – Turska i Iran.

A Oman, koji se nije pridružio blokadi koje su Kataru uvele zaljevske zemlje, i ranije se spominjao kao posrednik u tajnim pregovorima između zapadnih zemalja i Irana. Ta je zemlja priskočila Kataru u promoć i kada su ostale zalivske zemlje blokirale njen vazdušni prostor onemogućivši saobraćaj.

(Foto: Reuters)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...