(VIDEO) SLAMKA SPASA ZA KATAR: Jedna zalivska zemlja otvorila koridor za snabdevanje hranom
Foto: Reuters 12.6.2017

kriza u zalivu

(VIDEO) SLAMKA SPASA ZA KATAR: Jedna zalivska zemlja otvorila koridor za snabdevanje hranom

Planeta -

Katar je danas saopštio da je počeo da koristi morski put preko teritorijalnih voda Omana kako bi zaobišao blokadu koju su uvele Saudijska Arabija i još neke neke zalivske zemlje tvrdeći da vlasti u Dohi finansiraju terorizam.

Katarske su vlasti objavile i snimak na kojoj se vidi istovar tereta sa broda koji je stigao u luku u Dohi iz Sohara u Omanu, javlja ABC.

Do sada su brodovi koji bi dovozili teret u Katar najprije pristajali u luci u Abu Dabiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gdje je potom roba bila prekrcavana na manje brodove i tada prevožena do Dohe. Ali, budući da su i UAE priključili se blokadi koju je inicirala Saudijska Arabija, to je proteklih dana bilo nemoguće.

Vlasti u Dohi saopštile su da će pretovarom tereta u omanskim lukama Sohar i Salalahu izbeći potrebu za pristajanjem brodova u lukama zemalja koje su Kataru uvele blokadu.

Tim putem u Katar će pristizati hrana na čiji uvoz je ta prebogata zemlja osuđena jer svoje proizvodnje gotovo i nema, a uvođenjem blokade zapretila joj je nestašica hrane.

U prvoj pošiljci u Katar su danas stigle namirnice koje su poslale Kataru prijateljske zemlje – Turska i Iran.

A Oman, koji se nije pridružio blokadi koje su Kataru uvele zaljevske zemlje, i ranije se spominjao kao posrednik u tajnim pregovorima između zapadnih zemalja i Irana. Ta je zemlja priskočila Kataru u promoć i kada su ostale zalivske zemlje blokirale njen vazdušni prostor onemogućivši saobraćaj.

(Foto: Reuters)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track