ZAKON BOGA NE MOLI: Osuđen na smrt jer je uvredio Islam i žene proroka Muhameda
Foto: Printskrin/Facebook

Surovo

ZAKON BOGA NE MOLI: Osuđen na smrt jer je uvredio Islam i žene proroka Muhameda

Planeta -

Taimur Raza, 30-godišnji musliman iz Pakistana, osuđen je na smrt jer je na Fejsbuku "uvredio islam", pišu svetski mediji.

Raza je osuđen u Bahavalpuru na istoku pokrajine Pandžab, a 2016. je uhapšen zbog "objavljivanja uvredljivih komentara o sunitskim vođama i ženama proroka Muhameda", piše AP.

Raza je pripadao šiitskom islamu i ranije ga je uhapsila antiteroristička policija nakon prijave da je "na autobuskoj stanici pokazivao ljudima uvredljivi materijal na svom telefonu".

Pakistan ima ekstremne zakone protiv svetogrđa po kojima svako optužen za vređanje boga, islama ili verskih vođa može biti osuđen na smrt.

2014. godine je jedan hrišćanski par osuđen na smrt zbog slanja poruke koja vređa Muhameda imamu njihove lokalne džamije. Optuženi su da su poslali poruku na engleskom jeziku, uprkos navodima da su zapravo nepismeni.

Amnesty International objavio je izveštaj u kojem navodi da su pakistanski zakoni o svetogrđu kršenje ljudskih prava i da se često koriste protiv verskih manjina.

Niko od osuđenih još uvek nije pogubljen, ali ovakvi zakoni i osude dovode do sve većeg nasilja. Tako je u svojoj kancelariji 2014. ubijen Rašid Reman, istaknuti zastupnik za ljudska prava, a na lecima koji su podeljeni u blizini njegovog radnog mesta pisalo je da je ubijen "jer je pokušao da spase grešnika".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja