VRHOVNI SUD PRESUDIO: Uterivači za svoj dug mogu da uznemiravaju dužnike
Foto: Profimedia 0249986963

jasna

VRHOVNI SUD PRESUDIO: Uterivači za svoj dug mogu da uznemiravaju dužnike

Planeta -

Vrhovni sud SAD-a odbio je danas predlog za proširenje dometa saveznog zakona koji se odnosi na zloupotrebu taktika naplate duga, poput uznemiravanja i pretnji, javlja Rojters.

Sud je zaključio da se taj zakonski akt ne odnosi na kompanije koje kupuju dugove, ponekad i samo za jedan dolar, a zatim ih od dužnika prinudno naplaćuju u celosti, objašnjava britanska agencija.

Time je sudsko veće jednoglasno potvrdilo odluku nižeg suda kojom je odbačena kolektivna tužba potrošača protiv firme Santander Konzjumer USA Holdings u kojoj se tvrdi da je ona prekršila Zakon o fer postupanju u naplati duga.

Taj zakon se odnosi samo na kompanije koje naplaćuju dug u ime drugih, a ne na firme kao što je Santander, koje naplaćuju dug otkupljen od drugih kompanija kada one padnu u stečaj, navodi se u presudi.

Ovo je prva presuda čiji je autor novi sudija Vrhovnog suda, Nil Gorsuč.

Četvorica žitelja Merilenda koja su kasnila sa otplatom duga po kreditima za automobile podnela su tužbu protiv Santandera.

Santander je kompanija sa sedištem u Dalasu specijalizovana za automobilske kredite, u vlasništvu Banke Santander, druge po veličini u evrozoni po tržišnoj vrednosti.

Industrija naplate dugova u SAD, vredna 11,4 milijarde dolara, među vodećim je uzrocima žalbi koje stižu na adrese opšteg državnog pravobranilaštva i Federalne kancelarije za finansijsku zaštitu potrošača.

Ta industrija je prilično evoluirala od kada je donet zakon 1977. godine s ciljem da "uterivače" dugova spreči od upotrebe agresivnih, nepoštenih ili obmanjujućih metoda za nadoknadu novca.

Kompanije koje otkupuju problematične dugove od originalnih zajmodavaca, a onda nastoje da ih naplate od dužnika, generišu sada oko jedne trecine prihoda ove industrije, navodi Rojters.

(Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja